Η Συρία έχει παραδώσει το ένα τρίτο των χημικών της

Η Συρία έχει παραδώσει το ένα τρίτο των χημικών της

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Το ένα τρίτο των χημικών της όπλων έχει παραδώσει για καταστροφή στο εξωτερικό η Συρία, περιλαμβανομένων αποθεμάτων αερίου μουστάρδας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στη Χάγη.

Σύμφωνα με την τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης οργάνωση, η Δαμασκός έχει παραδώσει έξι φορτία τοξικών ουσιών, ενώ δύο ακόμη φορτία κατευθύνονται αυτές τις ημέρες προς το συριακό λιμάνι της Λατάκειας. Από εκεί, τα επικίνδυνα φορτία θα μεταφερθούν στο ειδικό αμερικανικό πλοίο εξουδετέρωσης χημικών όπλων «Κέιπ Ρέι», αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες σε Γερμανία και Βρετανία.

Η Συρία κατέθεσε επίσης αναθεωρημένο σχέδιο πλήρους καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Η Δαμασκός δεν τήρησε, πάντως, τις προηγούμενες καταληκτικές ημερομηνίες για την καταστροφή των χημικών της, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, ενώ διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες πως το καθεστώς Ασαντ δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει και την πολιτικά κρίσιμη τελική ημερομηνία του Απριλίου.

Η Συρία έχει ήδη παραδώσει τα πιο επικίνδυνα χημικά της, μεταξύ τους και το 93% των αποθεμάτων isopropanol, κύριου συστατικού κατασκευής του αερίου νευροτοξίνης σαρίν. Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι δύο από τις πομπές οχημάτων που μετέφεραν τα χημικά στη Λατάκεια δέχθηκαν επίθεση, αν και Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το «Κέιπ Ρέι», από τη μεριά του, θα εκκινήσει τη διαδικασία εξουδετέρωσης εν πλω, χάρη στο σύστημα της υδρόλυσης, το οποίο δεν θεωρείται ρυπογόνο.

Η απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –που προβλέπει την καταστροφή του συνόλου του συριακού χημικού οπλοστασίου– ψηφίστηκε μετά τη μεγάλη επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο σε προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο, με εκατοντάδες νεκρούς. Την ευθύνη της αποτρόπαιας πράξης δεν ανέλαβε καμία πλευρά του συριακού εμφυλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή