Αίγυπτος: Πλώρη για προεδρία έβαλε ο Σίσι

Αίγυπτος: Πλώρη για προεδρία έβαλε ο Σίσι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την από καιρό αναμενόμενη απόφαση του στρατηγού Αμπντελφατάχ Σίσι να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών, σε στρατιωτική ακαδημία του Καΐρου, ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «δεν μπορεί να στρέψει τα νώτα του στη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών να διεκδικήσει την προεδρία», όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Κάιρο προεξοφλούν άνετη επικράτηση του στρατιωτικού ηγέτη, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον περασμένο Ιούλιο. Στους μήνες που ακολούθησαν αναπτύχθηκε ένα κύμα προσωπολατρίας του Σίσι, το πρόσωπο του οποίου φιγουράρει σε μπλουζάκια, αφίσες, ακόμη και σοκολάτες. Οι οπαδοί του θεωρούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Αίγυπτο κατά τη δύσκολη μεταβατική περίοδο και δεν διστάζουν να τον συγκρίνουν με τον ιστορικό ηγέτη της αιγυπτιακής ανεξαρτησίας, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

Αξιωματούχοι στο Κάιρο δήλωσαν ότι ο Σίσι, ο οποίος προήχθη πρόσφατα σε στρατάρχη, θα παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Αμυνας τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αφού ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλι Μανσούρ, εγκρίνει τον νέο εκλογικό νόμο.

Πολιτικοί αναλυτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ανέφεραν ότι ο Σίσι εμφανιζόταν μέχρι πρότινος απρόθυμος να μεταπηδήσει στην προεδρία, προτιμώντας να «οδηγεί από το πίσω κάθισμα» και να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των οξύτατων προβλημάτων στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας. Ο ίδιος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων άρχισε πρόσφατα να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για επώδυνες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων πιθανολογείται η κατάργηση σειράς επιδοτήσεων, ιδιαίτερα στα καύσιμα και τα τρόφιμα, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε χθες η δίκη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες διαδηλωτών της αντιπολίτευσης επί προεδρίας του, τον Δεκέμβριο του 2012. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη για να εξετασθεί το αίτημα της υπεράσπισης για αλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δικαστήριο του Καΐρου κήρυξε εκτός νόμου την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και απαγόρευσε κάθε δραστηριότητά της εντός της χώρας. Το ίδιο δικαστήριο διέταξε τη δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ισλαμικής οργάνωσης, η οποία είχε γνωρίσει πολύ καλύτερες ημέρες επί προεδρίας Μόρσι. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε πως η απόφαση «βλάπτει την εικόνα της Αιγύπτου και τον ρόλο της απέναντι στην παλαιστινιακή υπόθεση». Μετά την ανατροπή του Μόρσι, οι νέες Αρχές της Αιγύπτου έχουν ανατινάξει δεκάδες τούνελ, τα οποία συνέδεαν τη χερσόνησο του Σινά με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή