Ανοιχτό σε οικονομική βοήθεια και από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας το Κίεβο

Ανοιχτό σε οικονομική βοήθεια και από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας το Κίεβο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ουκρανία λάβει καλύτερη προσφορά από αλλού.

«Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε περισσότερους πόρους, δεν θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ουκρανικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σλάπακ.

Η Ρωσία αγόρασε ουκρανικά ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που προσέφερε η Μόσχα μετά την απόφαση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία δεν έχει καταβάλει τη δεύτερη δόση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία και δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το αέριο που έλαβε τον Φεβρουάριο.

Ο Αλεξέι Μίλερ σημείωσε ότι το συνολικό χρέος του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι ουκρανοί συνάδελφοί μας μάς ενημέρωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου», είπε ο Μίλερ στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να δώσει στη Gazprom μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, από ένα σύνολο οφειλής 1,529 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρέος της Ουκρανίας θα αυξηθεί κατά 440 εκατομμύρια δολάρια στις 7 Μαρτίου, τελευταία ημέρα πληρωμής.

Η Gazprom, που παρέχει το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη, μετέφερε πέρυσι 86 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της, στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή