ΠΓΔΜ: Προς εκλογές στις 29 Απριλίου, μετά την διάλυση της βουλής

ΠΓΔΜ: Προς εκλογές στις 29 Απριλίου, μετά την διάλυση της βουλής

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για τις 27 Απριλίου, οδεύει πλέον ολοταχώς η ΠΓΔΜ, μετά τη διάλυση της Βουλής της χώρας, η οποία υπερψηφίστηκε σήμερα.

Υπέρ της διάλυσης της Βουλής ψήφισαν όλοι οι παρόντες βουλευτές στη σημερινή συνεδρίαση. Συνολικά, 117 βουλευτές όλων των παρατάξεων της Βουλής ψήφισαν υπέρ της διάλυσης του Σώματος.

Την πρόταση για τη διάλυση της Βουλής κατέθεσε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετά την απόρριψη της πρότασής του από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του DUI Νετζάτι Γιακούπι, αιτιολογώντας την πρόταση του κόμματος αυτού για τη διάλυση της Βουλής,ανέφερε ότι η απόρριψη της πρότασης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, είναι χαρακτηριστική της έλλειψης πολιτικής ωριμότητας στη χώρα και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να σχηματιστεί, μετά τις εκλογές, μία κυβέρνηση η οποία θα επαναφέρει την ΠΓΔΜ στο δρόμο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και θα ενδυναμώσει την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι "σηκώνει το γάντι" απέναντι στο DUI και αποδέχεται την πρόταση για διάλυση της Βουλής και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του κόμματος του Αλί Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ έκανε λόγω για "πλασματική" και "στημένη" διαφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE και DUI σχετικά με τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ώστε να αιτιολογηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 27 Απριλίου, οι οποίος θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι ανέδειξε, το Σάββατο, για υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, τον νυν πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιλογή με την οποία διαφώνησε έντονα το DUI.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ότι ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του, που λήγει τον Μάιο, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Το DUI,το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, μετά την απόρριψη της πρότασής του από το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε αυτές με δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ (αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος) να μποϋκοτάρουν τη διαδικασία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το VMRO-DPMNE και το DUI θα υπερισχύσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στο σλαβικό και το αλβανικό πολιτικό μπλοκ.

Τα δύο αυτά κόμματα βρίσκονται στη συγκυβέρνηση της χώρας από το 2008, ωστόσο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι όλο και περισσότερες.

Ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε από τους Σλάβους ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ να υποστηρίξουν μαζικά, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να "αναχαιτίσει" τους όποιους "εκβιασμούς" από την πλευρά του αλβανικού παράγοντα στην ΠΓΔΜ και δη του DUI του Αλί Αχμέτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή