Αίγυπτος: Ευθύνες για τα αιματηρά επεισόδια του Αυγούστου σε υποστηρικτές του Μόρσι

Αίγυπτος: Ευθύνες για τα αιματηρά επεισόδια του Αυγούστου σε υποστηρικτές του Μόρσι

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία επιτροπή έρευνας που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Αιγύπτου επέρριψε στους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την ευθύνη για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε πλατείες όπου διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει για πάνω από ένα μήνα.

Τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τότε ήταν από τα πιο αιματηρά της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας.

Η επιτροπή επέρριψε πάντως ένα μέρος της ευθύνης και στις δυνάμεις ασφαλείας, λέγοντας ότι έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των διαδηλωτών. Υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έδωσαν στους διαδηλωτές αρκετό χρόνο για να διαλύσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία στο Κάιρο.

Την 14η Αυγούστου οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν εναντίον δύο καταυλισμών των διαδηλωτών σε κεντρικές πλατείες χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή Νασρ Σίτι της πρωτεύουσας.

Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι είχαν αιχμαλωτίσει και βασανίσει κατοίκους της Νασρ Σίτι, ενώ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές κρατούσαν όπλα και πυροβολούσαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, η επιτροπή παραδέχτηκε πως η πλειονότητα των διαδηλωτών διαμαρτυρόταν ειρηνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή