Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκονταν χθες το βράδυ σε εξέλιξη μεταξύ αξιωματούχων των μεγάλων Δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Επίκεντρο των διαβουλεύσεων ήταν το Παρίσι, όπου εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας συζήτησαν το ουκρανικό πρόβλημα, στο περιθώριο από καιρό προγραμματισμένης διεθνούς συνάντησης για τον Λίβανο. Στη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε εις μάτην από τον ομόλογό του να υπάρξει απευθείας διάλογος της Μόσχας με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει από τη Μαδρίτη τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ουκρανία, βάσει της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της τότε αντιπολίτευσης, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας. Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε επίσης συνταγματική αναθεώρηση και παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας. Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Σε ισχυρό μοχλό πίεσης της ρωσικής πολιτικής αναδεικνύεται η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας. Ο νέος τοπικός πρωθυπουργός, Σεργκέι Αξιόνοφ, κάλεσε σε κοινό μέτωπο όλες τις περιοχές που δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και την «αντιρωσική υστερία της Δύσης». Ηδη, οι φιλορωσικές δυνάμεις μεγάλων αστικών κέντρων, όπως το Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και η Οδησσός, προωθούν την πρόταση για δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ενισχυμένης αυτονομίας, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Χθες το απόγευμα, φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, το οποίο είχε καταληφθεί για λίγες ώρες από ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική. Εξάλλου, διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κριμαία, όταν ένοπλοι εξανάγκασαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, να διακόψει την αποστολή του στην περιοχή και να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο, υπό τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους, που κρατούσε ρωσικές σημαίες και κραύγαζε «Πούτιν, Πούτιν»!

Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today, το οποίο εμφανίζει τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών Ούρμας Παέτ να δηλώνει, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, στις 25 Φεβρουαρίου, ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκότωσαν διαδηλωτές στο Κίεβο δεν ήταν άνθρωποι του Γιανουκόβιτς, αλλά μισθοφόροι των ηγετών της αντιπολίτευσης. Το ρεπορτάζ βασίζεται σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία των δύο πολιτικών, την οποία φέρεται να υπέκλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες του Γιανουκόβιτς. Η εκπρόσωπος Τύπου του Εσθονού υπουργού επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της συνομιλίας και εξέφρασε τη λύπη του για την υποκλοπή της.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια της τάξεως των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της Ουκρανίας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η βοήθεια, υπό τη μορφή δανείων και επιδοτήσεων, θα καταβληθεί σε βάθος διετίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις». Οι νέες Αρχές της Ουκρανίας εκτιμούν πως η χώρα χρειάζεται άμεσα βοήθεια της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή