Υποκλοπή «καίει» τον Νικολά Σαρκοζί

Υποκλοπή «καίει» τον Νικολά Σαρκοζί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γαλλίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση κρυφών μαγνητοφωνήσεων του Νικολά Σαρκοζί, που κατέγραψε πρώην πολιτικός του σύμβουλος, λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Στις απομαγνητοφωνήσεις, δημοσιευμένες στην προσκείμενη στη γαλλική Δεξιά ιστοσελίδα Atlantico, ο Σαρκοζί ακούγεται να συζητά την προεκλογική του στρατηγική, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και τη δημόσια εικόνα του, ενόψει των εκλογών του 2012, τις οποίες έχασε.

Καταστροφικές, αν…

Παρότι οι συνομιλίες κινούνται περισσότερο στον χώρο της κωμωδίας, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές εφόσον ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επανεμφάνιση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Για τις μαγνητοφωνήσεις ευθύνεται ο Πατρίκ Μπουισόν, πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί, προερχόμενος από τη γαλλική άκρα Δεξιά και το προσκείμενο στο Εθνικό Μέτωπο περιοδικό Minute. Στον Μπουισόν αποδίδουν Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές τη στροφή του Σαρκοζί προς τα δεξιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Συνεργάτες του πρώην προέδρου εξέφρασαν χθες την αηδία τους για την «προδοσία» –όπως τη χαρακτήρισαν– του Μπουισόν. Στις επίμαχες μαγνητοφωνήσεις, ο Σαρκοζί ακούγεται να συνομιλεί με τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, παρουσία συμβούλων του. Με παιγνιώδες ύφος, ο τότε πρόεδρος μιλάει για την απόφασή του να μη χρησιμοποιεί τις επίσημες κατοικίες, προτιμώντας να παραμένει «στο νοίκι».

Με φθόνο

Στο σημείο αυτό, η Κάρλα Μπρούνι διακόπτει τον συμβίο της για να του υπενθυμίσει, γελώντας, ότι ο γάμος του μαζί της τον έκανε πλούσιο. Λίγο αργότερα, η συζήτηση οδηγείται σε θέματα ομορφιάς, διαφήμισης οίκων μόδας και αισθητικής χειρουργικής, ενώ με φθόνο η κ. Σαρκοζί απαριθμεί τις σταρ του Χόλιγουντ και τα αστρονομικά διαφημιστικά τους συμβόλαια.

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος Σαρκοζί εκφράζει την απόλυτη περιφρόνησή του για το δημοσιογραφικό λειτούργημα, παρομοιάζοντας τους συγκεντρωμένους έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων δημοσιογράφους ως «μαλ…να σκυλιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή