Ενας χρόνος από τον θάνατο Τσάβες

Ενας χρόνος από τον θάνατο Τσάβες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΚΑΡΑΚΑΣ. Με τελετές, παρελάσεις, διαδηλώσεις και μια νέα ταινία του Ολιβερ Στόουν επρόκειτο να τιμήσει χθες η Βενεζουέλα την επέτειο ενός χρόνου από τον θάνατο του «αιώνιου κομαντάντε» Ούγκο Τσάβες. «Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση του αιώνιου κομαντάντε, καλώ όλους να τιμήσουν τη μνήμη του με ειρήνη και αγάπη», δήλωσε ο διάδοχος του Τσάβες, πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η επέτειος θεωρήθηκε από τον Μαδούρο μια ευκαιρία επίδειξης της δύναμης των Τσαβίστας, των οποίων οι αριθμοί αναμενόταν να υπερβούν κατά πολύ τις όποιες διαδηλώσεις αντικυβερνητικών ομάδων. Οι καθημερινές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, έλκουν το πολύ μερικές χιλιάδες ανθρώπους, καθώς η πλειονότητα των φτωχών που ωφελήθηκαν από τη διακυβέρνηση Τσάβες παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση Μαδούρο.

«Η κυβέρνηση είναι σταθερή, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλα, Κάρλος Ρομέρο. «Δεν υπάρχει αντίπαλος πόλος αρκετά δυνατός ώστε να υπάρξει ανατροπή».

«Παρά την αναστάτωση, η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και εξακολουθεί να ελέγχει την πετρελαϊκή βιομηχανία, που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας της χώρας», ανέφερε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Ο Ούγκο Τσάβες έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, στις 5 Μαρτίου 2013, ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία, στα οποία όδευε από εκλογική νίκη σε εκλογική νίκη. Ο επιλεγμένος από τον ίδιο, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο διεκδίκησε και κέρδισε την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές του Απριλίου 2013.

«Επί 14 χρόνια, η κυβέρνηση περιστρεφόταν γύρω από την προσωπικότητα του Τσάβες και αυτό ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί», είπε ο Ρομέρο. Για τον χθεσινό εορτασμό έφθασαν στη Βενεζουέλα οι σύμμαχοι του Τσάβες, ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Κούβας Ραούλ Κάστρο και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα. «Βρισκόμαστε εδώ όχι μόνο για να θυμηθούμε τον θάνατο του συντρόφου και αδελφού μας Ούγκο Τσάβες, αλλά και τον αγώνα του για την ενότητα, τη δημοκρατία και την ειρήνη στη Λατινική Αμερική», είπε ο Μοράλες.

Παράλληλα, το δίκτυο Τelesur επρόκειτο να προβάλει για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν «Ο φίλος μου ο Ούγκο».

Φοιτητές έστησαν και χθες οδοφράγματα σε δρόμους των μεσοαστικών συνοικιών του Καράκας και άλλων πόλεων. Ενας 26χρονος έχασε τη ζωή του στη δυτική επαρχία Τάτσιρα καθώς προσπάθησε να αποφύγει οδόφραγμα με το αυτοκίνητό του. «Πολλοί πρόεδροι είναι εδώ και θέλουμε να τους δείξουμε ότι η Βενεζουέλα ασθενεί», δήλωσε η 20χρονη φοιτήτρια Σιλβάνα Λεζάμα. «Δεν προσβάλλουμε τον Τσάβες, αλλά όταν πέθανε πέρυσι είχαμε μία εβδομάδα πένθους. Τώρα 18 άτομα έχουν πεθάνει στις διαδηλώσεις και έδωσαν πέντε ημέρες γιορτή για το καρναβάλι».

Ο παρατηρητής της Βενεζουέλας Μαρκ Γουάισμπροτ παρομοίασε τις διαδηλώσεις με τις προηγούμενες προσπάθειες ανατροπής του Τσάβες, με πολύ πιο ογκώδεις διαδηλώσεις, το 2003. «Το 2003, επειδή δεν είχε ακόμη υπό τον έλεγχό της την πετρελαϊκή βιομηχανία, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη εκπληρώσει πολλές από τις υποσχέσεις της. Μία δεκαετία αργότερα, η φτώχεια και η ανεργία μειώθηκαν κάτω από το μισό, η ακραία φτώχεια μειώθηκε κατά 70% και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συντάξεις ενώ δεν είχαν. Οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι δεν σκοπεύουν να τα πετάξουν όλ’ αυτά επειδή τον τελευταίο χρόνο ο πληθωρισμός είναι υψηλός και υπάρχουν αυξανόμενες ελλείψεις αγαθών», σημείωσε ο Γουάισμπροτ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η φτώχεια μειώθηκε κατά 20%. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση στην αμερικανική ήπειρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή