Τζον Κέρι: «Καμία συμφωνία για την Ουκρανία»

Τζον Κέρι: «Καμία συμφωνία για την Ουκρανία»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία ένωσε τον κόσμο υπέρ του ουκρανικού λαού δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε. στο Παρίσι.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».

Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αύριο στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.

Ο Κέρι ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κέρι τόνισε ότι η Ρωσία έκανε τη λάθος επιλογή αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρχε η παραμικρή προσδοκία συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το ζήτημα είναι η «αποκλιμάκωση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «θα προτιμούσαμε να βρούμε την κατάλληλη διπλωματική λύση, αλλά θα αγωνιστούμε με όποιο τρόπο για την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δεν συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του, ωστόσο δήλωσε  εξερχόμενος από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «όλοι μας προβληματιζόμαστε με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες πρόσθεσε ο Λαβρόφ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία στο Παρίσι. Ωστόσο οι πληροφορίες που προκύπτουν σχετικά με τη συνάντηση είναι συγκεχυμένες. Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή