Ο Ερντογάν «ομολόγησε»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την αυθεντικότητα δύο εκ των συνομιλιών που έχουν διαρρεύσει στο Ιντερνετ παραδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «σκάνδαλο άνευ προηγουμένου» το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται πρωθυπουργικές συνομιλίες από ασφαλή τηλέφωνα και προετοίμασε την κοινή γνώμη για περισσότερες αποκαλύψεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έως τώρα χαρακτήριζε «αποτέλεσμα μοντάζ» τις συνομιλίες που τον εμφανίζουν να συζητά για μίζες με τον γιο του, Mπιλάλ. Χθες όμως, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι δύο άλλες συνδιαλέξεις, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και με τον επιχειρηματία Kαλκαβάν, πράγματι συνέβησαν.

Στη συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Ερντογάν ακούγεται να απαιτεί την επιβολή αυστηρής ποινής στον μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείτο για φοροδιαφυγή. «Τι πιο φυσικό από το να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει στενά μια υπόθεση. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω να παρακολουθείται στενά η υπόθεση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Εκανε επίσης λόγο για «παράλληλες δομές» στον κρατικό μηχανισμό και «βρώμικες σχέσεις», οι οποίες καθιστούσαν απαραίτητη την έρευνα της υπόθεσης Ντογκάν. Επρόκειτο για αναφορά στο δίκτυο του πολιτικού αντιπάλου του, ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που ασκεί σημαντική επιρροή σε αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Η δεύτερη συνδιάλεξη την οποία ο Ερντογάν αναγνώρισε ως αυθεντική είναι αυτή στην οποία συνομιλεί με τον επιχειρηματία Μετίν Καλκαβάν. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Καλκαβάν να προσφύγει εναντίον της ανάθεσης στα ναυπηγεία του ομίλου Κοτς της κατασκευής φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Από τα συμφραζόμενα της συνομιλίας αυτής προέκυπτε ότι σε περίπτωση νέας ανάθεσης, το συμβόλαιο θα πήγαινε στον Καλκαβάν.

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την ακύρωση του συμβολαίου για τις έξι φρεγάτες και την ανάθεσή του στον πρωθυπουργικό φίλο Καλκαβάν λέγοντας ότι με τη νέα συμφωνία το Δημόσιο εξοικονόμησε «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας των αντιπάλων εις βάρος του, παρακολουθούνται και οι συνδιαλέξεις του με ξένους ηγέτες. «Ακούν τα τηλεφωνήματά μας με πρωθυπουργούς και προέδρους», είπε. «Χθες το βράδυ μίλησα με τον Πούτιν. Μόνο οι ξένες υπηρεσίες ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας. Αλλά εδώ στην Τουρκία, ένας εισαγγελέας μπορεί αυθαίρετα να ζητήσει την παρακολούθηση αυτού του τηλεφωνήματος».

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 30ής Μαρτίου, καθημερινά αναρτώνται από αγνώστους στο Διαδίκτυο νέες συνομιλίες του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως αν ηττηθεί στις εκλογές αυτές, θα αποχωρήσει από την πολιτική. Ως προς τις επόμενες διαρροές, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν πρόκειται μόνο για τηλεφωνικές υποκλοπές αλλά και για βιντεοσκοπήσεις». «Η φωτογράφιση οικογενειακών ή εξωοικογενειακών σχέσεων παραβιάζει όλους τους κανόνες της ιδιωτικότητας. Αν αυτά αναρτώνται στο Ιντερνετ, εγώ τέτοιο Ιντερνετ δεν το δέχομαι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που έχει ψηφίσει δρακόντειους νόμους αστυνόμευσης του Ιντερνετ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή