Άμεση σύνδεση με την Ε.Ε. και διάλογο με τη Ρωσία ζητά ο Γιατσένιουκ

Άμεση σύνδεση με την Ε.Ε. και διάλογο με τη Ρωσία ζητά ο Γιατσένιουκ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στους Ευρωπαίους εταίρους μας, για αυτές τις συζητήσεις που σκοπό έχουν να λύσουν την οικονομική και στρατιωτική κρίση που εξελίσσεται όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μετά την συνάντηση του  με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

«Είναι αποδεκτό, τον 21ο αιώνα, χωρίς νομική βάση και κανένα λόγο μία χώρα με πυρηνικά όπλα να  εισβάλει σε μία άλλη;», διερωτήθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για την διεθνή ασφάλεια. Αυτή την στιγμή μόνο ο Θεός ξέρει που είναι το όριο».

Παράλληλα, ο κ. Γιατσένιουκ συζήτησε σήμερα τέσσερα σημεία με τους Ευρωπαίους εταίρους του:

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ζήτησε την άμεση υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία, καθώς και την απόσυρση του δημοψηφίσματος για απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, ανοίγοντας παράλληλα τον διάλογο με τους Ρώσους.

«Είμαι ευγνώμων για την οικονομική βοήθεια που προσφέρθηκε στην χώρα μου- είναι περισσότερο από αναγκαία για να σταθεροποιηθεί η οικονομική μας κατάσταση», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στα 11 δις οικονομικής βοήθειας στην χώρα του που προσφέρθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση για να βγει  από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί αυτή η στιγμή η Ουκρανία.

Αντ.Σαμαράς: Ουσιαστικός διάλογος για αποκλιμάκωση της κρίσης

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση και ζήτησε πλήρη και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία, καθώς και στον ελληνισμό της Μαριούπολης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή