Γιατσένιουκ: «Παράνομη» η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας

Γιατσένιουκ: «Παράνομη» η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ χαρακτήρισε σήμερα «παράνομη» την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να ζητήσει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντησή του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Γιατσενιούκ εκτίμησε επίσης ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία «δεν έχει καμία νομική βάση». «Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει αυτούς που προωθούν την απόσχιση στην Κριμαία», πρόσθεσε ο ίδιος.

 Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζήτησε εκ νέου από τη Ρωσία να «επιστρέψουν στους στρατώνες τους» οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία και να ξεκινήσει διάλογος ώστε να βρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην κρίση. Όμως ο Γιατσενιούκ προειδοποίησε ότι «στη περίπτωση που συνεχιστεί η κλιμάκωση, η κυβέρνηση και οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές θα αντιδράσουν όπως προβλέπει το σύνταγμα». «Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε. «Έχουμε λιγότερα όπλα (από τη Ρωσία), δεν διαθέτουμε πυρηνικά όπλα, όμως έχουμε το πνεύμα της ελευθερίας». Ο Γιατσενιούκ επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει «το συντομότερο δυνατό» τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Νοέμβριο. «Η ουκρανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» με την ΕΕ και «είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σημείωσε ότι οι φιλορωσικές αρχές στην Κριμαία είναι παράνομες και δρουν υπό απειλές. «Οι αρχές στην Κριμαία είναι εντελώς παράνομες, τόσο το κοινοβούλιο όσο και η κυβέρνηση. Είναι αναγκασμένες να δρουν υπό την απειλή όπλων και όλες οι αποφάσεις τους υπαγορεύονται από τον φόβο και είναι παράνομες», δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Τουρτσίνοφ θα κάνει αργότερα σήμερα μια ανακοίνωση για τη Κριμαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή