Μέτρα από Ε.Ε. κατά Ρωσίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. βρέθηκαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να πάρουν αποφάσεις για το πόσο έντονα θα αντιδράσουν στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας. Σε κοινή τους δήλωση οι δύο ισχυρότεροι άνδρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσαν τις πολιτικές αλλά και τις οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου. «Αυτές τις τελευταίες μέρες έχουμε δει να εξελίσσεται η πιο μεγάλη πρόκληση στην ήπειρό μας από τους βαλκανικούς πολέμους», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πιο σκληρά από το αρχικό σχέδιο που είχε διαρρεύσει από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το βράδυ πριν από τη συνάντηση κορυφής. Πιο συγκεκριμένα, αφού καταδίκασαν την «απροκάλυπτη καταπάτηση της ουκρανικής κυριότητας», κάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους. Τα μέτρα της Ε.Ε. θα ληφθούν σε τρία στάδια. Πρώτον, η Ε.Ε. θα αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για την απελευθέρωση της βίζας και τη Νέα Συμφωνία (συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας για μια σειρά θεμάτων), καθώς και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής G8 στο Σότσι της Ρωσίας. Συγχρόνως, τις επόμενες ημέρες -χωρίς να γίνει ξεκάθαρο το πότε ακριβώς- θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική και τη ρωσική πλευρά. Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις πέσουν στο κενό, τότε η Ε.Ε. θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο μέτρων που θα πάρει, τα οποία περιλαμβάνουν στοχευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσει η Ρωσία να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, τότε η Ε.Ε. θα προβεί στο τρίτο στάδιο μέτρων, που είναι αποφάσεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας μέχρι και διακοπή διπλωματικών σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μια σειρά οικονομικών κυρώσεων.

Συγχρόνως, η Ε.Ε. θα υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. και Ουκρανίας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία. Η Συμφωνία Σύνδεσης είναι ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την ένταξη μιας χώρας στην Ε.Ε., χωρίς όμως και να σημαίνει ότι η ένταξη θα γίνει σίγουρα.

Το Συμβούλιο μέχρι χθες φαινόταν να είναι διχασμένο ανάμεσα στις χώρες του ανατολικού μπλοκ και τις πιο παραδοσιακές χώρες της Ε.Ε., όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, που ήθελαν μια πιο «ήπια στάση» απέναντι στη Ρωσία. Πηγές από το Συμβούλιο της Ε.Ε. είπαν στην «Κ» ότι το κλίμα άλλαξε δραστικά μέσα στη Σύνοδο Κορυφής όταν ανακοινώθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Κριμαίας. Τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν εξάλλου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο Τούρκος ομόλογός του σε συνάντησή τους στη Ρώμη, τονίζοντας την ανάγκη για συνδιαλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή