Η Τεχεράνη διαψεύδει τα περί κατάληψης πλοίου

Η Τεχεράνη διαψεύδει τα περί κατάληψης πλοίου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυπόστατους και χαλκευμένους χαρακτήρισε η Τεχεράνη τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κατέλαβε πλοίο με φορτίο πυραύλων οι οποίοι προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

«Ενα ιρανικό πλοίο μεταφέρει όπλα στη Γάζα. Καταλαμβάνεται ακριβώς την ώρα που συνέρχεται η (οργάνωση του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ) AIPAC για την ετήσια εκστρατεία της κατά του Ιράν. Τι συναρπαστική σύμπτωση! Ή μήπως τα συνήθη, ατελέσφορα ψέματα;». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τις ισραηλινές αιτιάσεις ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. «Ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής», αλλά αποτελεί «κατασκεύασμα των σιωνιστικών μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο υφιστάμενος του Ζαρίφ, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, ενώ κατηγορηματική ήταν και η διάψευση των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου στρατιωτικού σώματος που υπάγεται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Μότι Αλμόζ, δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας του κατέλαβαν, χαράματα Τετάρτης, το υπό παναμαϊκή σημαία σκάφος «Klos-C» στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Ερυθραίας και Σουδάν, και το οδήγησαν στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ. Το σκάφος, πάντα σύμφωνα με τον Αλμόζ, μετέφερε συριακής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς M302, με τους οποίους οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας θα είχαν, θεωρητικά τουλάχιστον, τη δυνατότητα να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «σαφείς και αδιάσειστες πληροφορίες ότι το φορτίο προερχόταν από το Ιράν», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τεχεράνη εκτιμούσαν ότι στόχος των ισραηλινών καταγγελιών ήταν να ενισχυθεί η θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ασκηθεί πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ισλαμική Δημοκρατία ήρθε σε προκαταρκτική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας για το επίμαχο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος, σε μια ατμόσφαιρα μεγάλων προσδοκιών, ύστερα από την ανάδειξη του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί ως προέδρου του Ιράν.

Την ίδια εκτίμηση μοιράζονταν χθες οι κυριότερες ισραηλινές εφημερίδες, οι οποίες χαιρέτισαν την κατάληψη του «Klos-C» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως επιτυχία του Νετανιάχου, η οποία ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δεν ανέμεναν μια θεαματική στροφή της Δύσης έναντι του Ιράν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, δεν διανύει την καλύτερη περίοδο των σχέσεών της με το Ιράν. Η Χαμάς υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενώ το Ιράν αποτελεί τον πιο σταθερό υποστηρικτή του.

Χθες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στην Καλιφόρνια με μια επίσκεψη στο Μουσείο Ανεκτικότητας του Λος Αντζελες. Το εν λόγω μουσείο ανήκει στο εβραϊκό Κέντρο Σάιμον Βίζενταλ, το οποίο σχεδιάζει να χτίσει ανάλογο μουσείο στην Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή