ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: Η γαλλική Δικαιοσύνη παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Σαρκοζί

le-monde-i-galliki-dikaiosyni-parakoloythoyse-ta-tilefona-toy-sarkozi-2010723

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε ζητήσει το 2013 να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, αναφέρει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας «οι εισαγγελείς, διακριτικά, πήραν μια μεγάλη απόφαση: να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου, καθώς και αυτές δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών, του Κλοντ Γκεάν και του Μπρις Ορτεφέ», αναφέρει η Μοντ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σαρκοζί, τον Τιερί Ερζόγκ, τον οποία επικαλείται η εφημερίδα, «είναι πιθανό να εξακολουθούν να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες» του πρώην προέδρου.

Όπως δήλωσε μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σαρκοζί και του Ερζόγκ οδήγησε στο να ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου 2014 μια δικαστική έρευνα για απόπειρα επηρεασμού της δικαιοσύνης και παραβίαση του απορρήτου της δικαστικής έρευνας.

Ο Ερζόγκ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε απόπειρα επηρεασμού της δικαιοσύνης».

Στη διάρκεια της εν λόγω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 ως το 2012, και ο Ερζόγκ αναφέρονται στον εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο άνδρες διερωτώνται αν θα πρέπει να του ζητήσουν να τους ενημερώσει για την έρευνα που διεξαγόταν την εποχή εκείνη εναντίον του Σαρκοζί σχετικά με την υπόθεση της Λιλιάν Μπετανκούρ.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, είχε αναφερθεί το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας ο οποίος φερόταν να έχει επωφεληθεί από την αδυναμία της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’ Oreal λαμβάνοντας χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία. Η υπόθεση αυτή έχει πλέον τεθεί στο αρχείο.

Η έρευνα που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου οδήγησε την προηγούμενη Τρίτη σε έρευνες στα γραφεία και τα σπίτια του Ερζόγκ και το Αζιμπέρ.

Η εφημερίδα Μοντ αναφέρει στο άρθρο της ότι μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του 2012, ο Σαρκοζί απέκτησε ένα δεύτερο κινητό τηλέφωνο «με ένα εικονικό όνομα» για τις ευαίσθητες τηλεφωνικές του επικοινωνίες.

Αυτές οι αποκαλύψεις της Μοντ γίνονται μία ημέρα αφού έγινε γνωστό ότι κάποιες απόρρητες συνομιλίες του Σαρκοζί ηχογραφούνταν εν αγνοία του από έναν πρώην σύμβουλό του, τον Πατρίκ Μπουισόν.