Μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ βόρεια της Νορβηγίας

Μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ βόρεια της Νορβηγίας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι χιλιάδες στρατιώτες από 16 χώρες προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ βόρεια της Νορβηγίας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της χώρας, μια άσκηση που δεν συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία.

Τα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ψυχρή Απάντηση» έχουν στόχο την εκπαίδευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη μάχη σε περιβάλλον μεγάλου ψύχους υπό το βλέμμα ξένων παρατηρητών, περιλαμβανομένων Ρώσων.

Τα γυμνάσια είναι προγραμματισμένα εδώ και καιρό και δεν συνδέονται με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.ν «Εργαζόμαστε για αυτό το σενάριο εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τέργε Μπρούεγκαρντ, εκπρόσωπος της «Ψυχρής Απάντησης».

 Σύμφωνα με τον νορβηγό αξιωματικό, τα γυμνάσια εδάφους, αέρος και θαλάσσης περιλαμβάνουν την εισβολή σε μια εικονική χώρα στον Βορρά και την επέμβαση, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής, των εταίρων της του Νότου.

Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος 9.000 νορβηγοί στρατιώτες και 7.000 στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς), αλλά επίσης και από τη Σουηδία και την Ελβετία που δεν ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Αν και η στρατιωτική άσκηση ξεκινά επισήμως την Παρασκευή, τα πιο σημαντικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν από τις 12 ως τις 19 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή