Πυκνώνει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μαλαισιανού Boeing

Πυκνώνει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μαλαισιανού Boeing

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας ερευνούν οι αρχές που προσπαθούν να εξακριβώσουν τις συνθήκες της εξαφάνισης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, το οποίο χάθηκε πάνω απο τον Κόλπο της Ταυλάνδης τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το γεγονός ότι δύο επιβάτες ταξίδευαν με πλαστά διαβατήρια υποχρεώνει τις έρευνες να μην περιοριστούν στις συνηθισμένες αιτίες αεροπορικών δυστυχημάτων, όπως μηχανικές βλάβες, ανθρώπινα λάθη και κακές καιρικές συνθήκες.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής οι έρευνες για το Boeing 777-200 με τους 239  επιβάτες είχαν πενιχρά αποτελέσματα. Το μόνο στοιχείο που βρέθηκε είναι μία πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια του Κόλπου, χωρίς καμία άλλη ένδειξη που να τη συνδέει με πτώση αεροσκάφους.  Οι Μαλαισιανές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος είχε περάσει πρόσφατα από έλεγχο και ο υφυπουργός Μεταφορών της χώρας δήλωσε ότι δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου. Το αεροσκάφος πετούσε στα 35.000 πόδια χωρίς αναφορές για κακές καιρικές συνθήκες.

Μετά την επιβεβαίωση από τη Ρώμη και τη Βιέννη ότι ένας ιταλός και ένας αυστριακός υπήκοος δήλωσαν ότι τα διαβατήριά τους είχαν κλαπεί στην Ταυλάνδη, αξιωματούχοι των υπηρεσιών που διενεργούν τις έρευνες, τονίζοντας ότι βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια, δεν αποκλείουν ακόμα και την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

“Δεν αποκλείουμε τίποτα” δήλωσε ο επικεφαλής των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με τους New York Times, το αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποίησε ένα σύστημα το οποίο καταγράφει λάμψεις και εξέτασε την περιοχή πάνω απο την οποία εξαφανίστηκε το αεροσκάφος, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει ίχνη έκρηξης.

Στο μεταξύ, η οικογένεια ενός κινέζου επιβάτη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ κάλεσε το κινητό του τηλέφωνο και κατάφερε να συνδεθεί, έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, μετέδωσε σήμερα ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Beijing Television ανακοίνωσε ότι κάλεσε επίσης το κινητό τηλέφωνο του άνδρα και αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, όμως στη συνέχεια η κλήση διακόπηκε.

Μόνο ίχνος η πετρελαιοκηλίδα

"Αεροσκάφος του βιετναμέζικου Ναυτικού ανακάλυψε την πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων απο την περιοχή των ερευνών" δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ. "Ανακοινώσαμε την πληροφορία στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία και συνεχίζουμε τις έρευνες…" Ο κ. Ταν πρόσθεσε ότι το πετρέλαιο είναι πιό κοντά στο Βιετνάμ παρά στη Μαλαισία, μπροστά στον ρηχό Κόλπο της Ταυλάνδης.

Ο πύργος ελέγχου του Σουμπάνγκ, προαστίου της Κουάλα Λουμπούρ, έχασε επαφή με το αεροσκάφος τύπου Boeing 777-200 που εκτελούσε την πτήση MH370 στις 02:40 (τοπική ώρα, 20:40 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Αξιωματούχοι του Βιετνάμ δήλωσαν ότι το αεροσκάφος δεν έφτασε στον εναέριο χώρο της πρώην Σαιγκον όπως προέβλεπε η διαδρομή πάνω απο τον ωκεανό μεταξύ της βόρειας Μαλαισίας και του νότιου Βιετνάμ.

Μάλιστα στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί χθες τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επιβαίνουν 227 επιβάτες, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και δωδεκαμελές πλήρωμα. Μεταξύ αυτών 152 Κινέζοι, 38 Μαλαισιανοί, 12 Ινδονήσιοι και 7 Αυστραλοί, τρεις Αμερικανοί, τέσσερις Γάλλοι, ανάμεσα στους οποίους τρεις μαθητές του γαλλικού λυκείου του Πεκίνου, δύο Νεοζηλανδοί, δύο Ουκρανοί, δύο Καναδοί, ένας Ταϊβανέζος και ένας Ολλανδός.

«Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή», δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

«Η ομάδα μας ενημερώνει τους συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άχμαντ Γιαχία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους επιβάτες, το πλήρωμα και τις οικογένειές τους. Η Malaysian Airlines συνεργάζεται με τις αρχές που έχουν θέσει σε συναγερμό τις ομάδες τους αναζήτησης και διάσωσης για να εντοπίσουν το αεροσκάφος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου η εταιρεία σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος συνετρίβη. Η Malaysian Airlines υπογράμμισε ότι το Μπόινγκ δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι αυτό ενδέχεται να έχει προσγειωθεί στην πόλη Νανμίνγκ στη νότια Κίνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πιλότος του Μπόινγκ είναι έμπειρος και εργάζεται στη Malaysian Airlines από το 1981 έχοντας στο ενεργητικό του συνολικά 18.365 ώρες πτήσης.

Η κινεζική πρεσβεία στη Μαλαισία έχει δημιουργήσει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης υπό τον πρεσβευτή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Ανησυχούμε πολύ. Ελπίζω όλοι όσοι επιβαίνουν στο αεροπλάνο να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Το Πεκίνο έχει στείλει δύο πλοία αναζήτησης και διάσωσης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για να συνδράμουν στην επιχείρηση αναζήτησης του αεροσκάφους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στην επιχείρηση συμμετέχει επίσης το υπουργείο Άμυνας του Βιετνάμ σε συνεργασία με τη Μαλαισία και την Κίνα.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Πεκίνου σημείωσε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Μέλη των οικογενειών των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ από χθες Σάββατο.

«Ο Μπαν Κι-Μουν είναι βαθιά λυπημένος από τον θάνατο τόσων ανθρώπων στην τραγωδία της Malaysia Airlines», αναφέρει ένα μήνυμά από το γραφείο του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Twitter.

«Απευθύνει τα συλλυπητήριά του σε όλες τις οικογένειες που πενθούν», προσθέτει το μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή