Το «όχι» στις επανορθώσεις κυριάρχησε στον γερμανικό Τύπο

Το «όχι» στις επανορθώσεις κυριάρχησε στον γερμανικό Τύπο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, αλλά και τη δημόσια συγγνώμη που ζήτησε ο Γιόαχιμ Γκάουκ για τα εγκλήματα των ναζί, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, που κάλυψε εκτενώς την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου στη χώρα μας.

«Ο Γκάουκ παλεύει με την παλιά ενοχή», ήταν ο τίτλος της Welt, που περιγράφει την προσπάθεια συμφιλίωσης του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα. «Ομως ο Ελληνας ομόλογός του Παπούλιας δυσκολεύει την αποστολή του», επισημαίνεται στην ανταπόκριση. Κατά την εφημερίδα, ο Γερμανός πρόεδρος ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα για να ενθαρρύνει τους Ελληνες και να εκφράσει τη συμπαράστασή του για τις «μεμονωμένες, προσωπικές τραγωδίες» που προκάλεσε η κρίση. Παράλληλα, όμως, δεν θέλει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που πιέζει για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Διχογνωμία

«Επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου σε ταραγμένα νερά», χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild το ταξίδι του κ. Γκάουκ στη χώρα μας και κάνει λόγο για διένεξή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια, με αφορμή τις ελληνικές διεκδικήσεις για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. «Ο Παπούλιας έθιξε με επιθετικό τρόπο το θέμα», γράφει το γερμανικό ταμπλόιντ, το οποίο φιλοξενεί επίσης το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τίτλο: «Η ώρα της οφειλής για τη Γερμανία».

Σε διχογνωμία μεταξύ των δύο πρόεδρων αναφέρθηκε η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Ο Παπούλιας θύμισε μετά τη συνομιλία του με τον Γκάουκ ότι η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις. Είναι σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό, πρόσθεσε. Ο Γκάουκ απέρριψε το αίτημα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου: “Γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω αλλιώς παρά μόνο ότι έχει κλείσει η νομική οδός”. Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την οποία δεν θα μπορούσε να αντικρούσει», εξηγεί η έγκυρη εφημερίδα.

Κριτική στις Βρυξέλλες

Πάντως στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής υπήρξε πιο αιχμηρός: «Ηταν ένα σοβαρό σφάλμα η ίδρυση μιας νομισματικής ένωσης χωρίς επαρκή ομοσπονδιοποίηση σε θέματα οικονομικής πολιτικής», επισήμανε ο Γ. Γκάουκ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ενώ άσκησε ήπια κριτική και στην τάση των Βρυξελλών να ρυθμίζουν θέματα τα οποία θα έπρεπε να ρυθμίζονται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Τις δηλώσεις του φιλοξενεί η Sueddeutsche Zeitung στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ηρθε για να δώσει θάρρος».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα για τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει η επιθεώρηση Stern. «Με ντροπή και οδύνη ζητώ στο όνομα της Γερμανίας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων», είπε ο πρόεδρος κατά την τελετή μνήμης στο χωριό Λιγκιάδες. Εκεί ο Γ. Γκάουκ θύμισε στους παρισταμένους ότι η Γερμανία φιλοξένησε στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) χιλιάδες Ελληνες που καταδιώκονταν πολιτικά από τη χούντα. «Μεταξύ αυτών ήταν και ο ίδιος ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος μιλά άπταιστα γερμανικά», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης στο χωριό της Ηπείρου τονίζει και το περιοδικό Der Spiegel στην ανταπόκρισή του, ενώ θυμίζει ότι το 2000 είχε βρεθεί στα Καλάβρυτα και ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, ο οποίος είχε μεν αναγνωρίσει τις ευθύνες της Γερμανίας, χωρίς όμως να ζητήσει ανοιχτά συγγνώμη, όπως έκανε χθες ο Γκάουκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή