Το Κίεβο διορίζει ολιγάρχες ως κυβερνήτες

Το Κίεβο διορίζει ολιγάρχες ως κυβερνήτες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Καθώς η ρωσική και η ουκρανική σημαία  ανεβοκατεβαίνουν στο  κυβερνείο  του Ντόνετσκ και σε  άλλα κυβερνητικά κτίρια της  Ανατολικής  Ουκρανίας, η νέα κυβέρνηση του Κιέβου βρήκε έναν τρόπο να εμπεδώσει τον έλεγχό της στις ανατολικές επαρχίες: τοποθέτησε ολιγάρχες ως κυβερνήτες.

«Διορίζουν ολιγάρχες, δισεκατομμυριούχους ως κυβερνήτες των ανατολικών επαρχιών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Φυσικά ο κόσμος δεν το δέχεται αυτό».

Μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέλυσε όλους τους κυβερνήτες των επαρχιών και τους αντικατέστησε με άλλους. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο φιλοδυτικός εκδότης, τραπεζίτης και βιομήχανος Ιχόρ Κολόμοϊτσκι ανέλαβε το κυβερνείο του Δνιπεροπετρόφσκ, ενώ ο 16ος πλουσιότερος Ουκρανός, Σερχίι Ταρούτα, ανέλαβε την περιοχή του Ντόνετσκ.

Ο Κολόμοϊτσκι είπε ότι η αποστολή του θα είναι να εμποδίσει κάθε είδους αναταραχή στην περιοχή του, η οποία μπορεί να προκληθεί από ρωσικό δάκτυλο. «Ελπίζω ότι η παρουσία μου στην περιοχή θα βοηθήσει να συνέλθουν οι λιγοστοί θερμοκέφαλοι ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι Ουκρανοί πολίτες που ζουν στο Δνιπεροπετρόφσκ», είπε ο Κολόμοϊτσκι.

Ο Ταρούτα δήλωσε ότι ουδέποτε σκόπευε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο, αλλά ότι αυτό κατέστη αναγκαίο επειδή η χώρα διανύει «επικίνδυνη περίοδο». «Η απόφασή μου είναι μια επιθυμία να προστατεύσω τη χώρα», είπε ο βιομήχανος και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, Ταρούτα. «Εμείς οι Ουκρανοί έχουμε δικαίωμα σε μια ισχυρή και ενωμένη Ουκρανία».

Οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, στις οποίες είναι πιο έντονη η ρωσική επιρροή, είναι οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά. Οι φιλοδυτικοί ολιγάρχες έχουν πολλά να χάσουν σε περίπτωση που οι βιομηχανίες τους περάσουν σε ρωσικό έλεγχο.

«Οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ένα σημαντικό μέρος του πλούτου τους συσσωρεύεται στην Ουκρανία», είπε ο Ιχόρ Μπουρακόφσκι του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. «Αν υπάρξουν γεγονότα στη χώρα, επηρεάζουν την αξία των επιχειρήσεων των Ουκρανών ολιγαρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή