Πορεία ανάκαμψης της Ε.Ε. μέσω τοπικών λύσεων

Πορεία ανάκαμψης της Ε.Ε. μέσω τοπικών λύσεων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας την ευρωπαϊκή ανάκαμψη μέσα από τοπικές λύσεις, πάνω από 700 περιφερειάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών θεσμών από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Eνωσης, καθώς και στελέχη του ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχουν από χθες στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πόλεων και Περιφερειών, που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια μεγάλη διάσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα με πολιτική συζήτηση για τις προοπτικές της E.Ε., με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η παντελής έλλειψη συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στη στρατηγική της Ε.Ε. (όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «Ευρώπη 2020») υποσκάπτει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό διαπιστώνεται στη «Δήλωση της Αθήνας», που αποτελεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο επτά σημείων της Επιτροπής των Περιφερειών, που παρουσιάστηκε χθες στη Διάσκεψη. Στη «Δήλωση της Αθήνας» τονίζεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαφοροποιήσει την πορεία της, με την ανάμειξη των τοπικών και περιφερειακών Αρχών.

Σε συνέντευξη Τύπου, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Ραμόν Λουίς Βαλκάρθελ Σίσο σημείωσε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ανεργία και την ανάπτυξη. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Αννα Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η απορροφητικότητα της Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη χάρη στα εργαλεία της Ε.Ε. Εργαλεία και κονδύλια που, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθούν για την οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η Ε.Ε. αναγκάζεται να αναρωτηθεί εάν βρίσκεται σε σωστή πορεία», σημείωσε ο κ. Σίσο και μίλησε για την ανεργία των νέων που σε ορισμένα κράτη ξεπερνά το 50%, έχοντας δημιουργήσει «πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίων χωρίς μέλλον» και «26 εκατ. Ευρωπαίων που έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους». Αυτοί οι άνθρωποι, σημείωσε, «δεν έχουν τον ορίζοντα για να μπορέσουν να καταλάβουν με σαφήνεια πώς λειτουργεί η επικουρικότητα και η αλληλεγγύη που συνιστούν βασικούς κανόνες της Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο, για το μέλλον της Ευρώπης, που έχουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «που είναι πιο κοντά στους πολίτες και τον λαό».

Ο κ. Σίσο αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα φύλαξης των συνόρων στον Νότο, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αναφέρθηκε σε «εγκληματικές οργανώσεις», που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρόκειται για «σοβαρό ανθρώπινο πρόβλημα», που απαιτεί «πολιτικές λύσεις».

Νωρίτερα χθες, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός προσέφερε στον κ. Σίσο τη δάδα που το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τη προτροπή να ζητήσουν όλοι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο κ. Σίσο δήλωσε ότι «αυτό το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην ικανοποίησή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή