Νέο σκάνδαλο γύρω από τον Σαρκοζί

Νέο σκάνδαλο γύρω από τον Σαρκοζί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πρωτοφανή πρωτοβουλία υιοθέτησαν Γάλλοι δικαστικοί, θέτοντας υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα του πρώην προέδρου Σαρκοζί και δύο πρώην υπουργών του.

Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να διέθετε πληροφοριοδότη στο εσωτερικό του Ανωτάτου Κυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος τον ενημέρωνε για την πορεία κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων, όπως αυτή της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του UMP το 2007 από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και για τις υποθέσεις Μπετανκούρ και Ταπί.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στον Απρίλιο του 2013, όταν δύο ανώτατοι δικαστικοί, αρμόδιοι για την έρευνα της υπόθεσης παράνομων χρηματοδοτήσεων από τον Καντάφι, διατάσσουν την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του πρώην προέδρου, καθώς και των πρώην υπουργών Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ και Κλοντ Γκεάν. Τον Δεκέμβριο του 2013, συνομιλίες του Μπρις Ορτεφέ με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Κριστιάν Φλες, διαρρέουν στην εφημερίδα Le Monde, αποκαλύπτοντας ύποπτη στενή σχέση μεταξύ του ανώτατου αξιωματικού και του πολιτικού ανδρός.

Την ίδια περίοδο, οι δικαστικοί υποκλέπτουν και δεύτερο κινητό τηλέφωνο του Σαρκοζί, το οποίο ήταν δηλωμένο σε πλασματικό όνομα. Από τη συσκευή αυτή, οι δικαστικοί καταγράφουν συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, ο οποίος του μεταφέρει ακριβείς πληροφορίες για τις εργασίες του Κυρωτικού Δικαστηρίου και τον χειρισμό των υποθέσεων Μπετανκούρ και Ταπί. Και οι δύο υποθέσεις εμπλέκουν τον Σαρκοζί.

Την περασμένη Τρίτη, οι δικαστικοί περνούν στην επίθεση, διατάσσοντας εντυπωσιακή σειρά εφόδων, που αποκαλύπτονται από την ιστοσελίδα του περιοδικού Express. Αστυνομικοί εισβάλλουν στις κατοικίες του δικαστή του Κυρωτικού Δικαστηρίου, Ζιλμπέρ Αλιζέ, και του συνηγόρου του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, καθώς και στα γραφεία των δύο ανδρών.

Από το γραφείο του Ερζόγκ, οι Αρχές κατάσχουν δύο κινητά τηλέφωνα, έγγραφα και σκληρούς δίσκους υπολογιστών.

Στο Ανώτατο Κυρωτικό Δικαστήριο η ατμόσφαιρα παρέμενε και χθες τεταμένη, καθώς δικαστικές πληροφορίες ήθελαν τις έρευνες να συνεχίζονται με ανακρίσεις πολλών ανωτάτων δικαστικών. Η υπόθεση μόλις ξεκινά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή