ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Το δημοψήφισμα για την Κριμαία θα είναι παράνομο

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Το δημοψήφισμα για την Κριμαία θα είναι παράνομο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν «ειλικρινή, αντικειμενικό» διάλογο για την Ουκρανία με τις ξένες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε ανοικτοί σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό διάλογο ίσος προς ίσο με τους ξένους εταίρους μας, ώστε να βρεθεί τρόπος να βοηθήσουμε ολόκληρη την Ουκρανία να βγει από την κρίση», σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη Δύση στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον τατζίκο ομόλογό του.

Ο Λαβρόφ κατήγγειλε εξάλλου ότι η ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει εντολές από εξτρεμιστές και αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στην κρίση στην Κριμαία. «Η μεταβατική κυβέρνηση (…) δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς, από ακραίους εθνικιστές που προκάλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα», σημείωσε.

"Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος", δήλωσε ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ Ντεστσίτσια

O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία, θα είναι παράνομο. Ακολούθως προέτρεψε επίσης τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την είσοδο ξένων  παρατηρητών στην Κριμαία, η οποία ελέγχεται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά. «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα», δήλωσε ο Αντρέι Ντεστσίτσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.Αναφερόμενος στους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια είπε: «Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Προειδοποιητικά πυρά στους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε σήμερα για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο. "Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα" μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή