Πώς η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση

Πώς η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Vasyl Filipchuk είναι ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες σε ευρωπαϊκά θέματα στην Ουκρανία. Διευθυντής του ουκρανικού ΥΠΕΞ στο τμήμα για την ένταξη στην Ευρώπη (2012-2013), παρουσιάζει στην «Κ» μια διαφορετική εκδοχή για έξοδο από την κρίση.

– Πώς θα μπορούσαν οι Ρώσοι να αποχωρήσουν από την Κριμαία;

– Ας ξεκινήσουμε από την αρχή των γεγονότων. Το περυσινό καλοκαίρι, όταν ο Πούτιν κατάλαβε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας ήταν αληθινός, η στάση του άλλαξε. Από τη συνάντηση στο Βίλνιους, τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε την επιθετική πολιτική υποστηρίζοντας ανοιχτά τον αντιευρωπαίο τέως πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τις βίαιες επιθέσεις κατά των διαδηλωτών. Οταν ο ουκρανικός λαός κατάφερε να διώξει τον Γιανουκόβιτς αυτό ήταν μία ευθεία επίθεση στον Πούτιν και πλήρης ένδειξη ανυπακοής. Η Κριμαία ήταν το πιο εύκολο σημείο όπου θα μπορούσε ο Πούτιν να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Ουκρανίας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Παρόλο που η καινούργια κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στη ρωσική κατάληψη στην Κριμαία, ο στρατός και η αστυνομία μας έχουν δείξει τρομερή ψυχραιμία και ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεσπάσει πόλεμος. Κανένας δεν θέλει πόλεμο.

– Η διεθνής αντίδραση είναι αρκετή μέχρι στιγμής;

– Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν και είναι απαραίτητη η αντίδρασή τους. Η ρωσική θέση στην Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή ούτε να αγνοηθεί. Από την άλλη, μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι νιώθουν πολύ απομονωμένοι και παραμελημένοι στη σημερινή Ευρώπη. Ενώ περίμεναν ότι με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης θα πάρουν μέρος σε μια ευρύτερη Ευρώπη, έχουν ακόμη καθεστώς βίζας και πολλούς περιορισμούς. Θα πρέπει να δούμε και την ευθύνη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ προς τη Ρωσία και αν θα έπρεπε να την έχουν δεχτεί πιο ενεργά στον πολιτισμένο κόσμο.

– Θεωρείτε την Ευρώπη υπεύθυνη που έμεινε η Ρωσία έξω από το «club» της Ευρώπης;

– Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο προληπτικά και μαζί με την Ουκρανία να προτείνουν στη Ρωσία μία συμφωνία για ασφάλεια και εμπόριο. Να προτείνουν 4-5 ελευθερίες (ταξιδιωτικές, εμπορικές κ.ά.) ώστε να δοθεί στους Ρώσους προοπτική για την Ευρώπη.

– Αυτό που προτείνετε είναι αντίθετο από περιορισμούς και κυρώσεις.

– Το καρότο και το μαστίγιο πρέπει πάντα να πηγαίνουν μαζί. Αυτό που πρέπει να πουν στους Ρώσους είναι ότι αν δεχθείτε τους όρους μας θα γίνετε μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, αν όχι, τότε θα σας επιβληθεί μια σειρά από κυρώσεις. Από την πλευρά μας, πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Ρώσους ότι δεν θα κάνουμε αίτηση για το ΝΑΤΟ όσο δεν νιώθουμε να απειλείται η ακεραιότητά μας. Αυτό που συμβαίνει τώρα, που δεν υπάρχει κανένας διάλογος, είναι λάθος, πρέπει να γίνουμε και οι Ουκρανοί δυνατοί διαπραγματευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή