ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα ρίξει την πρώτη σφαίρα…

poios-tha-rixei-tin-proti-sfaira-amp-8230-2011258

Η Αμάντα Πολ είναι αναλύτρια διεθνών σχέσεων σε ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά think tanks στις Βρυξέλλες, το European Policy Center. H ειδίκευσή της στα θέματα Ουκρανίας, Ρωσίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κασπίας, την καθιστούν μία από τους σημαντικότερους γνώστες της ουκρανικής κρίση στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.

– Γιατί θεωρείτε ότι κινήθηκαν τώρα οι Ρώσοι κατά της Ουκρανίας;

– Διότι οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ευρωπαϊκή διεύρυνση προς την Ανατολή δεν υφίσταται χωρίς την Ουκρανία. Γι’ αυτό θέλουν να βγάλουν την Ουκρανία από το παιχνίδι. Επίσης, μετά τις διαδηλώσεις στο Κίεβο και την αποχώρηση του Γιανουκόβιτς η Ρωσία έχασε τον σύμμαχό της και δεν θέλει με τίποτα η τωρινή κυβέρνηση να ισχυροποιηθεί. Στόχος των Ρώσων είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, προκαλώντας τους Ουκρανούς να ρίξουν την πρώτη σφαίρα. Είναι κλασική ρωσική τακτική.

– Είναι η ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει και στη Γεωργία, όπου επίσης είχε σημειωθεί εμπλοκή κατά το παρελθόν;

– Περίπου η ίδια, αλλά οι Ουκρανοί είναι πιο έξυπνοι από τους Γεωργιανούς, οι οποίοι τελικά έριξαν την πρώτη σφαίρα και δεν επέδειξαν την κατάλληλη ψυχραιμία. Οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά ότι κανένας δεν θα τους στηρίξει, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε κανένας δεν θα στείλει τα στρατεύματά του σύντομα.

– Η διεθνής αντίδραση είναι αρκετή μέχρι στιγμής; Πώς τη σχολιάζετε με βάση τα έως τώρα δεδομένα και ύστερα από όσα μεσολάβησαν;

– Οι ΗΠΑ έχουν πολύ πιο δυναμική αντιμετώπιση της κατάστασης της Ουκρανίας απ’ ό,τι η Ε.Ε. Ο πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε σε οικονομικές κυρώσεις και πάγωμα στρατιωτικής συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη συζητάει ακόμα για πιθανές κυρώσεις εάν πέσουν στο κενό οι διαπραγματεύσεις. Μην ξεχνάμε ότι η τελευταία διαχείριση της κρίσης της Συρίας από τους Ρώσους άφησε πικρή γεύση στους Αμερικανούς καθώς ήταν μια ήττα στη Δυτική εξωτερική πολιτική.

Στην Ευρώπη από την άλλη, είναι ενδεικτικό το έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, που βγήκε στη δημοσιότητα, και αποκάλυψε πως οι Βρετανοί είναι εναντίον των κυρώσεων στη Ρωσία διότι θα έφερναν εμπόδια στο ρωσικό χρήμα στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, στο Σίτι. Δεν ακούς Αμερικανούς να συζητούν για το πώς θα χάσουν ρωσικές επενδύσεις. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν να κάνουν οτιδήποτε θα είχε επίπτωση στις οικονομίες τους. Η Ευρώπη θέλει αποκλιμάκωση και διαιτησία, δεν θέλει να φτάσει καν στο σημείο των κυρώσεων. Επίσης στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινή πολιτική για τα ρωσικά θέματα. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι πολύ προσεκτικές να μην ταράξουν τη Μόσχα, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις οικονομίες τους – αυτοί είναι άλλωστε οι κανόνες της «ρεάλ πολιτίκ».