Aύξηση αμυντικών δαπανών της Κίνας

Aύξηση αμυντικών δαπανών της Κίνας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 12,2%, με στόχο να φθάσουν τα 132 δισ. δολάρια το 2014. Η ταχεία αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι μία ακόμη ένδειξη των προθέσεων της Κίνας να αποκτήσει κυρίαρχη στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, προβάλλοντας τη ναυτική ισχύ της σε όλη την περιοχή.

Ο ρυθμός ανόδου των δαπανών είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονταν οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις για τις κινεζικές δαπάνες (σύμφωνα με την IHS Jane’s) παραμένουν πολύ μικρότερες από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος επισήμως ανέρχεται στα 526,8 δισ. για το 2014.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την ενίσχυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κάτι αντίστοιχο με το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, που είναι η δεύτερη στον κόσμο, καθώς και με την πολιτική της επιρροή. Παρ’ όλα αυτά, η στρατιωτική επέκταση παρακολουθείται με προσοχή από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και από τις ΗΠΑ, την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον Ειρηνικό. Μάλιστα,ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης του Ειρηνικού, ναύαρχος Λόκλιρ, δέχθηκε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στην άνοδο της Κίνας και να πραγματοποιήσουν τη «στροφή» προς την Ασία, δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων προς τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει εντεινόμενες ανησυχίες για τις διπλωματικές εντάσεις σε ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, καθώς πολλές από αυτές σχετίζονται με τη διεκδίκηση από το Πεκίνο της κυριαρχίας επί νησίδων, βραχονησίδων, αλιευμάτων και διαύλων ναυσιπλοΐας. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν λαμβάνουν μέρος στις εδαφικές διαφωνίες, αλλά ότι θα διαφυλάξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, Ντένις Τζ. Μπλάσκο, «μεγάλο μέρος της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί για νέες αυξήσεις μισθών».

«Επίσης, το Ναυτικό θα συνεχίσει τα γυμνάσια σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την Κίνα, κάτι που κοστίζει περισσότερο σε σχέση με τα γυμνάσια στην περιοχή».

Ομως, αναλυτές τονίζουν πως οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες μπορεί να επηρεαστούν από τις οικονομικές εξελίξεις. «Σήμερα η Κίνα είναι αξιοζήλευτη. Καμία άλλη μεγάλη δύναμη δεν μπορεί να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς στρατιωτικής και οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά τι θα συμβεί αν η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ατμομηχανής συνεχιστεί, την ίδια στιγμή που επιβαρύνεται με αντικρουόμενες κοινωνικές διεκδικήσεις και προσδοκίες;» διερωτήθηκε ο καθηγητής της σχολής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Αντριου Ερικσον.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είπε ότι η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5% το 2014, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,5%. Σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα προϋπολογισμούς τοπικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετρηθεί η χρηματοδότηση του γιγάντιου μηχανισμού εσωτερικής ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή