Μοιραία πτήση με 239 επιβαίνοντες

Μοιραία πτήση με 239 επιβαίνοντες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Ταϊλάνδης, μεταξύ Νοτίου Βιετνάμ και Βόρειας Μαλαισίας, επικεντρώνονταν χθες το απόγευμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Boeing 777-200 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με 239 επιβαίνοντες, η τύχη του οποίου αγνοούνταν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, έδωσε για τελευταία φορά το στίγμα του ενώ βρισκόταν 150 χλμ. βορείως των ακτών της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στο αεροσκάφος επέβαιναν 227 επιβάτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Κινέζοι υπήκοοι και 12 μέλη πληρώματος, όλοι τους Μαλαίσιοι.

Οι έρευνες

Στο μεταξύ, αεροσκάφη και πλοία της ακτοφυλακής του Βιετνάμ ερευνούσαν από χθες το πρωί τεράστια θαλάσσια περιοχή ανοικτά των νοτίων ακτών της χώρας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν ίχνη συντριβής, όπως «κηλίδες» καυσίμων. Νωρίτερα, φήμες είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ των συγγενών επιβατών στην Κουάλα Λουμπούρ και στο Πεκίνο σχετικά με πιθανή αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, όμως, στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ, Λάι Σουάν Ταν, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες εντοπισμού του για όσο χρειαστεί.

Εντολή έδωσε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για εντατικοποίηση της προσπάθειας εντοπισμού του αεροσκάφους, ενώ ψυχολογική στήριξη από ειδικευμένο προσωπικό προσέφεραν χθες οι αρχές του αεροδρομίου του Πεκίνου στους συγγενείς των επιβατών, που μάταια περίμεναν νέα των δικών τους. Εκατοντάδες από αυτούς οδηγήθηκαν σε αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου της κινεζικής πρωτεύουσας, ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση. Από την πλευρά της, η Boeing ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής ειδικών, με στόχο την αρωγή των τοπικών αρχών.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας, Malaysia Airlines, απολάμβανε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα καλής φήμης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων. Η εταιρεία είχε υποστεί μόλις δύο θανατηφόρα δυστυχήματα, το 1977 και το 1995.

Το χθεσινό δυστύχημα, όμως, απειλεί την επιβίωση της εταιρείας, που αντιμετωπίζει κρίση από το 2012, αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή