ΚΟΣΜΟΣ

Γκ. Έτινγκερ: Η ΕΕ θα καθυστερήσει τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream

gk-etingker-i-ee-tha-kathysterisei-tis-syzitiseis-me-ti-rosia-gia-ton-agogo-south-stream-2011114

Ο Επίτροπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με το σχέδιο του νότιου αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν θα επιταχύνω επί του παρόντος τις συζητήσεις για αγωγούς, όπως τον South Stream, αυτές θα καθυστερήσουν», δήλωσε ο γερμανικής εθνικότητας κ. Έτινγκερ στην εφημερίδα Die Welt. Ο κ. Έτινγκερ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τροφοδοσίας με αέριο.

Η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή του South Stream, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Ουκρανία, για να καλύπτει το 15% των αναγκών της ΕΕ σε αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας έως το 2018. Αλλά το σχέδιο της υπό κρατικό έλεγχο ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom τέθηκε συχνά εν αμφιβόλω, λόγω νομικών διενέξεων με την ΕΕ, η οποία επιδιώκει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η ΕΕ έχει απαιτήσει από τη Ρωσία να ευθυγραμμίσει τα τέλη των αγωγών και την πρόσβαση σε αυτούς με τη νομοθεσία της ΕΕ και διεξάγει έρευνα κατά της Gazprom σχετικά με κατηγορίες ότι οι τιμές που χρεώνει είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Για να διασφαλίσει την πελατεία της στην Ευρώπη, η Ρωσία έχει παρακάμψει από το 2011 την Ουκρανία μέσω του βόρειου αγωγού (North Stream), ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι στηρίζει τις κυρώσεις που αφορούν στην έκδοση βίζας και τις τραπεζικές κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων και πλουσίων, αλλά όχι μεγάλης κλίμακας οικονομικά μέτρα. «Θα ήταν λάθος να αμφισβητηθούν οι οικονομικοί δεσμοί που οικοδομήθηκαν επί δεκαετίες (με τη Ρωσία). Είναι σημαντικοί για την οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης της Ευρώπης και της Ρωσίας», δήλωσε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)