Ομολόγησε φοροδιαφυγή ο Ούλι Χένες

Ομολόγησε φοροδιαφυγή ο Ούλι Χένες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Απόλυτη σιωπή απλώθηκε στο δικαστήριο της βαυαρικής πρωτεύουσας χθες το πρωί, καθώς ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, ξεκίνησε την απολογία του. Ο Χένες παραδέχθηκε ότι παρακράτησε από το γερμανικό Δημόσιο φόρους ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει τον Βαυαρό μεγαλοπαράγοντα στη φυλακή.

«Παραδέχομαι ότι πράγματι διέπραξα τα αδικήματα που μου καταμαρτυρούνται», είπε ο 62χρονος Χένες  κατά  την  έναρξη  της  δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει ώς την Πέμπτη. Ο συνήγορος του Χένες  σόκαρε  το  δικαστήριο  παραδεχόμενος φοροδιαφυγή πολλαπλάσια  αυτής  που  αναφερόταν στο  κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα,  ενώ το κατηγορητήριο ανέφερε ότι  ο  Χένες  απέκρυψε  εισοδήματα ύψους 33 εκατ. ευρώ, που θα απέφεραν φόρους 3,5 εκατ. ευρώ, ο ίδιος είπε οι φόροι που απέφυγε φθάνουν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2013 και ενώ το περιοδικό «Στερν» αποκάλυψε ότι σημαντικός Βαυαρός διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα Βοντομπέλ της Ζυρίχης, ο Χένες υπέβαλε στην εφορία δήλωση, με την οποία παραδεχόταν την ύπαρξη του λογαριασμού. Μεγάλο μέρος της δίκης θα περιστραφεί γύρω από το αν η δήλωση αυτή ήταν πλήρης, αν ήταν τυπικά σωστή και αν έγινε εθελοντικά ή υπό το κράτος των αποκαλύψεων.

Ο Χένες είπε στο δικαστήριο ότι τα εισοδήματα προέκυψαν από πολυετή παιχνίδια στο χρηματιστήριο, τα οποία περιέγραψε ως εθιστικά. «Λυπάμαι βαθιά για τις πράξεις μου. Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο». Οταν η φοροδιαφυγή ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ τα γερμανικά δικαστήρια συνήθως επιβάλλουν ποινή φυλάκισης, η οποία μπορεί να φθάσει και τη δεκαετή κάθειρξη.

Ο δικαστής Ρούπερτ Χάιντλ έδειξε να αμφισβητεί την αξιοπιστία του κατηγορουμένου, ακόμη και μετά τη νέα παραδοχή υψηλότερης φοροδιαφυγής. Σε περίπτωση που η ποινή ξεπεράσει τη διετή φυλάκιση, θα είναι μη εξαγοράσιμη.

Το κύμα διώξεων υψηλών προσώπων για φοροδιαφυγή, που ξεκίνησε με τη σύλληψη του προέδρου της Ντόιτσε Ποστ, Κλάους Τσουμβίνκελ, έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των περιπτώσεων οικειοθελούς παραδοχής φορολογικών αδικημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή