Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ για Κριμαία – Λαβρόφ: Αντίθετοι σε όλα με τη Δύση

Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ για Κριμαία – Λαβρόφ: Αντίθετοι σε όλα με τη Δύση

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε σήμερα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως θεωρεί ότι η θέση της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με αυτές που εκφράζει η Δύση, ενώ τον ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι απέφυγε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω συνομιλίες. Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις που του υπέβαλε ο ομόλογός του Τζον Κέρι δεν «μας ικανοποιούν πλήρως». Η Ρωσία, επισήμανε ο Λαβρόφ, απορρίπτει την αρχή του «τετελεσμένου γεγονότος» που οι Δυτικοί θέλουν να επιβάλουν στην Ουκρανία και όπως σημείωσε η Μόσχα θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Οι αμερικανικές προτάσεις, πρόσθεσε ο Λαβρόφ ενημερώνοντας τον Πούτιν, έχουν καταρτιστεί «σαν να βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία» ενώ οι Αμερικανοί «εταίροι μας χρησιμοποιούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε έπειτα από ένα πραξικόπημα ως εάν να επρόκειτο για το σημείο εκκίνησης». «Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουμε ετοιμάσει τις δικές μας προτάσεις για να επανέλθει η κατάσταση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών χωρίς εξαίρεση, δοθείσης της βαθιάς κυβερνητικής κρίσης στην Ουκρανία», συνέχισε ο Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ επίσης φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα μιας ομάδας επαφής που είχε ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ η οποία υπογράφτηκε από τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς την 21η Φεβρουαρίου και προέβλεπε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο. Η Μόσχα αρνείται επίσης κατηγορηματικά να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας η οποία προέκυψε μετά από τις φονικές διαδηλώσεις στο Κίεβο που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς.

 Οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. Σύμφωνα με το πρακτορείο η πρόσκληση στάλθηκε στον Οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη από το κοινοβούλιο της Κριμαίας. Στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν επιχειρήσει τρεις φορές από την περασμένη εβδομάδα να μπουν στην Κριμαία η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Σάββατο μάλιστα ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν προειδοποιητικά και τους απέτρεψαν όταν η αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του Αρμιάνσκ.

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία, που πλέον ελέγχεται από τις φιλορωσικές δυνάμεις, για να ελέγξει την κατάσταση των μειονοτήτων. Η Αυστρία, που προεδρεύει στο Συμβούλιο μέχρι τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το Κίεβο να εξεταστεί κατά πόσον είναι νόμιμο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο και παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Κριμαία εντός της εβδομάδας για να διαπιστώσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού και της λεγόμενης Επιτροπής της Βενετίας —οργάνου αρμόδιου για συνταγματικά ζητήματα— θα εξετάσουν κατά πόσο είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία. Μια αποστολή άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποχρεώθηκε να επιστρέψει το Σάββατο στο Κίεβο, αφού δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά όταν επιχείρησε να περάσει στην Κριμαία. Ο εκπρόσωπος του Κουρτς είπε επίσης ότι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, μια επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές θα ερευνήσει τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει ξανά σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες. Η ανεπίσημη αυτή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα αυτό σε διάρκεια δέκα ημερών. «Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε ένας διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας αν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα αυτό. Εξάλλου ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή