Κατέρρευσε ο Πιστόριους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ. Σε λυγμούς ξέσπασε χθες ο Οσκαρ Πιστόριους, προτού κάνει εμετό σε κουβά, ακούγοντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της κατάθεσης του ιατροδικαστή.

Την κατάθεση του ιατροδικαστή, Χερτ Ζέιμαν, διέκοψε πολλές φορές ο Πιστόριους. Παρ’ όλα αυτά, η υπερασπιστική ομάδα του παραολυμπιονίκη δρομέα ζήτησε να συνεχισθεί η διαδικασία, λέγοντας ότι μια διακοπή θα επιβάρυνε την ταραχή του Πιστόριους.

Ο καθηγητής Ζέιμαν επιβεβαίωσε ότι η 29χρονη Στένκαμπ είχε δεχθεί τέσσερις σφαίρες στη δεξιά πλευρά του κρανίου, τον δεξιό μηρό, δεξιό αγκώνα και αριστερό χέρι.

Παρότι η σφαίρα που έπληξε τη γυναίκα στο κεφάλι, της προκάλεσε κάταγμα του κρανίου για να εισχωρήσει στον εγκέφαλό της, ο δρ Ζέιμαν επεσήμανε ότι κάθε μία από τις τέσσερις σφαίρες από το πιστόλι του δρομέα θα μπορούσε να ευθύνεται για τον θάνατο της Στένκαμπ.

Τα πυρομαχικά

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ιατροδικαστής στα πυρομαχικά που χρησιμοποίησε ο Πιστόριους στο πιστόλι του.

Πρόκειται για σφαίρες τύπου Black Talon (Μαύρος Ονυχας), με κοίλωμα στη μύτη, η διάμετρος των οποίων αυξάνεται μετά την έξοδό τους από την κάννη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους ανθρώπινους ιστούς και τα οστά.

Η απουσία αίματος στην τραχεία του θύματος, εξήγησε ο δρ Ζέιμαν, σημαίνει ότι η Στένκαμπ υπέκυψε πολύ γρήγορα, έχοντας αναπνεύσει λιγότερες από πέντε φορές.

Στην κατάθεσή του ο ιατροδικαστής αποκάλυψε ότι η τροφή που βρέθηκε στο στομάχι της Στένκαμπ αποδεικνύει ότι το μοντέλο είχε φάει δύο ώρες πριν από τον θάνατό της, διαψεύδοντας την εκδοχή του Πιστόριους, που υποστήριζε ότι το ζευγάρι είχε ξαπλώσει για ύπνο στις 10 το βράδυ.

Ο φύλακας

Προβλήματα δημιούργησε στον Πιστόριους και η πρώτη κατάθεση της χθεσινής ημέρας, εκείνη του φύλακα ασφαλείας του συγκροτήματος κατοικιών του δρομέα.

Ο φύλακας Πίετερ Μπάμπα επέμεινε ενόρκως ότι αυτός ήταν που κάλεσε πρώτος στο τηλέφωνο τον Πιστόριους, μετά τους πυροβολισμούς, παρά τις διαβεβαιώσεις του συνηγόρου του Πιστόριους, ότι τα αρχεία της τηλεφωνικής εταιρείας δείχνουν ότι ο δρομέας κάλεσε πρώτος.

Η αρχική κατάθεση

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του συνηγόρου του Πιστόριους, ο Μπάμπα επέμεινε στην αρχική του κατάθεση, που θέλει τον δρομέα να απαντά στο τηλέφωνο, λέγοντας: «Ολα είναι καλά».

Ο ιατροδικαστής Ζέιμαν, που κατέχει την έδρα Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιτβαντερσράντ, είναι ο πρώτος ειδήμων μεταξύ των μαρτύρων.

Η δολοφονία της ευειδούς αποφοίτου Νομικής ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου πέρυσι συγκλόνισε τη Νότια Αφρική, αλλά και τα εκατομμύρια υποστηρικτές του ανάπηρου δρομέα σε όλο τον κόσμο. Τα πόδια του Πιστόριους είχαν ακρωτηριασθεί όταν αυτός ήταν σε μικρή ηλικία. Χάρη, όμως, στα πρωτοποριακά προσθετικά του πόδια, κατασκευασμένα από ανθρακόνημα, ο δρομέας πέτυχε να προκριθεί στην κούρσα των 400 μέτρων, μεταξύ αρτιμελών αθλητών, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Αν ο Πιστόριους κηρυχθεί ένοχος από τη Δικαιοσύνη, αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή