Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι φιλορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν τον έλεγχό τους στη Χερσόνησο της Κριμαίας ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής με το ερώτημα της απόσχισης από την Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία στέλνει αναγνωριστικά αεροπλάνα AWACS στην περιοχή προκειμένου να εποπτεύει από κοντά τις ουκρανικές εξελίξεις.

Οπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τα εν λόγω αεροσκάφη θα εγκατασταθούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ οι πτήσεις τους θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά πάνω από το έδαφος των εν λόγω χωρών.

Την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ήρθαν να υπογραμμίσουν οι χθεσινές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, με τις οποίες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι να συναντηθεί μαζί του για το ουκρανικό πρόβλημα. Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, δήλωσε ότι η προοπτική της συνάντησης είναι ανοιχτή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η Ρωσία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν» τις αμερικανικές προτάσεις. «Επιθυμούμε να ανακοπεί η πορεία προς την προσάρτηση της Κριμαίας», προσέθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Σε ένα νέο επεισόδιο του «πολέμου της προπαγάνδας», το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την «ανομία» που επικρατεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατηγορώντας τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου για «συνέργεια» με το ακροδεξιό, παραστρατιωτικό κίνημα Δεξιός Τομέας.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών (φιλορώσων) διαδηλωτών στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας, τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς, η ζωή των οποίων ωστόσο δεν διατρέχει κίνδυνο. Καταδικάζεται επίσης η σύλληψη και απέλαση επτά Ρώσων δημοσιογράφων στο Δνιπεροπετρόφσκ, με την κατηγορία ότι μετέδιδαν μονόπλευρα ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα, και γίνεται λόγος για «επαίσχυντη σιωπή των Δυτικών εταίρων μας».

Η τοπική αστυνομία αντιμετωπίζει το επεισόδιο στο Χάρκοβο ως γεγονός ήσσονος σημασίας, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου και Δυτικοί ηγέτες θεωρούν ότι η ρωσική πλευρά μεγεθύνει υπέρμετρα ανάλογα περιστατικά. Από την πλευρά τους, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι δύο Ουκρανοί ρεπόρτερ και οι ακτιβιστές που τους συνόδευαν απήχθησαν από αγνώστους στην Κριμαία και αγνοούνται. «Η Κριμαία μετατρέπεται σε περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες», αναφέρει η οργάνωση, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα της ενημέρωσης».

Τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης από την Κριμαία στην Ανατολική Ουκρανία ενίσχυσε η κατάληψη των γραφείων τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Λουγκάνσκ από φιλορώσους διαδηλωτές. Οι ακτιβιστές ύψωσαν τη ρωσική σημαία και απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά το πρότυπο της Κριμαίας.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως, για πέμπτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος της Ε.Ε. για Ενεργειακά Θέματα, Γκίντερ Ετινγκερ, γνωστοποίησε χθες ότι η Κομισιόν θα καθυστερήσει τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τον νότιο αγωγό φυσικού αερίου (South Stream), ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας. Τέλος, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την επιλογή της Ε.Ε. «να θέσει σε μια πολιτιστικά διχασμένη χώρα το δίλημμα είτε με εμάς είτε με τους Ρώσους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή