Ελεύθερες οι καλόγριες στη Συρία ύστερα από τρεις μήνες ομηρίας

Ελεύθερες οι καλόγριες στη Συρία ύστερα από τρεις μήνες ομηρίας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό, που μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε τώρα εδώ. Ευχαριστούμε επίσης τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ», ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις των μοναζουσών, που είχαν απαχθεί πριν τρεις μήνες από τη Μονή της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα της Συρίας και αφέθηκαν προχθές το βράδυ ελεύθερες. «Κανείς δεν μας ενόχλησε. Μας έδιναν ό,τι ζητούσαμε», ήταν η απαραίτητη διευκρίνιση σε ανασκευή της φημολογίας ότι οι ισλαμιστές απαγωγείς τους από το διαβόητο Μέτωπο Αλ Νούσρα τις υποχρέωσαν να βγάλουν τους σταυρούς τους. Φανατικοί μουσουλμάνοι είχαν συλλάβει ομήρους 13 καλόγριες και τρεις δόκιμες από το χριστιανικό χωριό Μααλούλα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μιλούν αρχαία αραμαϊκά, τη γλώσσα του Ιησού Χριστού.

Οι 16 γυναίκες που έφτασαν νωρίς χθες τα ξημερώματα στην υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλη Γντειντέτ Γιαμπούς, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, έμοιαζαν αποκαμωμένες αλλά γεμάτες ευγνωμοσύνη για όσους μεσολάβησαν προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες. «Δεν θα ξεχάσουμε τον ειλικρινή διαπραγματευτή, Αμπάς Ιμπραήμ», ανέφερε μία από τις μοναχές, αναφερόμενη στον διευθυντή της γενικής ασφάλειας του Λιβάνου. Ντυμένη με το μαύρο ράσο της και κουρασμένη, έδωσε καθιστή τη συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ και τόνισε ότι όλες οι συγκρατούμενές της έτυχαν «καλής» αντιμετώπισης στη διάρκεια της ομηρίας τους.

Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει οι Χριστιανοί στη χώρα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των δύο μητροπολιτών, που απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Η επίσημη υποδοχή των γυναικών έγινε χθες στο Ελληνο-ορθόδοξο Πατριαρχείο της Δαμασκού. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει ένα εννιάωρο δαιδαλώδες ταξίδι, από την πόλη Γιαμπρούντ στον Λίβανο και μετά πίσω στη Συρία. Η απελευθέρωσή τους συνέπεσε με την κλιμάκωση των συγκρούσεων γύρω από τη Γιαμπρούντ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, που μαίνονται μεταξύ του στρατού, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των ισλαμιστών μαχητών. Στόχος της κυβερνητικής εκστρατείας είναι να διαλύσει τις θέσεις των ανταρτών.

Την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση των μοναζουσών εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κάλεσε «όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων δύο Μητροπολιτών του Χαλεπίου».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η ιστοσελίδα του Ορθόδοξου Κόμματος του Λιβάνου ανέφερε ότι μετά από περίπου μισή ώρα από την απαγωγή των επισκόπων Παύλου Γιαζίγκι και Ιωάννου Ιμπραήμ, ο επίσκοπος της Ορθόδοξης Μητρόπολης του Χαλεπίου έστειλε μήνυμα σε ορισμένους από τους πιστούς του που έγραφε: «Η Αλ Κάιντα μας απήγαγε και θα μας πάει κάπου στην Τουρκία». Η ιστοσελίδα σημείωνε ότι η πληροφόρηση αυτή δημοσιοποιήθηκε για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας και για την κοινή γνώμη του χριστιανικού κόσμου. Ανέφερε εξάλλου ότι το μήνυμα αυτό έφθασε σε μέλος του κόμματος που βρισκόταν στην Ελλάδα και το οποίο με τη σειρά του, το μετέφερε στον Λίβανο. Οπως έγραφε άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σταύρος Τζίμας στο σχετικό ρεπορτάζ του στην «Κ», «η τύχη των δύο μητροπολιτών αγνοείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο φήμες αλλά και μια κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών στον άξονα Λιβάνου – Κατάρ, με εμπλοκή μάλιστα του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, τροφοδοτούν σε εκκλησιαστικούς και διπλωματικούς κύκλους μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ενδέχεται να είναι εν ζωή, μολονότι οι απαγωγείς δεν έχουν διατυπώσει κανένα αίτημα ανταλλαγής τους, όπως συνηθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC της προχθεσινής απελευθέρωσης προηγήθηκαν μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, ενώ δύο στελέχη των ισλαμιστών ανταρτών ισχυρίστηκαν ότι το Κατάρ πρόσφερε 4 εκατ. δολάρια, αλλά ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα ζητούσε 50 εκατ. δολάρια και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών. Η υπόθεση των μοναζουσών φωτίζει πάντως τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Χριστιανοί της Συρίας. Οταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Ασαντ τον Μάρτιο του 2011, πολλοί Χριστιανοί προσπάθησαν να παραμείνουν ουδέτεροι και να μη συμπαραταχθούν με ένα από τα δύο στρατόπεδα. Οταν όμως εντάθηκαν οι διώξεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και εξοπλίστηκαν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, υποχρεώθηκαν να εμπλακούν στην εμφύλια σύρραξη. Ο φόβος τους είναι πως αν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς και επικρατήσουν οι ισλαμιστές που διεκδικούν την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους οι χριστιανικές κοινότητες θα βρεθούν στο στόχαστρό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή