Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στο Κίεβο για τις επιθέσεις

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στο Κίεβο για τις επιθέσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τρεις κοπέλες αγνοούνταν μέχρι χθες το βράδυ για πάνω από ένα 24ωρο στην Κριμαία. Σύμφωνα με φιλικά τους πρόσωπα, πρόκειται για ακτιβίστριες, ενώ μία είναι δημοσιογράφος, μέλος ανεξάρτητου ενημερωτικού μέσου. Είχαν ξεκινήσει από το Κίεβο με σκοπό να δουν από κοντά την κατάσταση στην Κριμαία. Αύριο στο Κίεβο αναμένεται συνέντευξη Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί εκπρόσωποι του Τύπου τις προηγούμενες ημέρες. Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις οργανωμένες επιθέσεις κατά τηλεοπτικών συνεργείων από άτομα που εμφανίζονται ως μέλη της αυτοάμυνας της Κριμαίας. Στην περιοχή, εκτός από τους «αγνώστους» χωρίς διακριτικά οι οποίοι φέρουν βαρύ οπλισμό, έχουν προστεθεί και ομάδες Κοζάκων από περιοχές της Νότιας Ρωσίας. Αυτοί συμμετέχουν σε φύλαξη στόχων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον μία περίπτωση κατά την οποία έλαβαν μέρος σε επίθεση κατά φιλοευρωπαϊκών διαδηλωτών. Παράλληλα, έχει διακοπεί η μετάδοση των ουκρανικών καναλιών που δεν συμφωνούν με την επίσημη άποψη της προσωρινής διοίκησης της Κριμαίας.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κριμαίας βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ένταξης στη Ρωσία, ωστόσο, το ποσοστό τους δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θέλουν να το παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι της αυτοδιορισμένης νέας κυβέρνησης στην περιοχή. «Φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου. Φοβάμαι να μιλήσω στη μητρική μου γλώσσα», έλεγε χθες στην «Κ» μέλος μειονοτικής ομάδας της Κριμαίας. Στους δρόμους ένοπλοι πραγματοποιούν περιπολίες, γεγονός που εμπνέει αίσθημα ασφάλειας σε ορισμένους. Για άλλους, είναι λόγος πανικού καθώς, όπως λένε, έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στη ρωσική επέμβαση και φοβούνται αντίποινα από τα συγκεκριμένα άτομα, για τα οποίοι λίγοι γνωρίζουν ποιοι είναι, ποια εκπαίδευση έχουν περάσει, τι εντολές και τι επαγγελματισμό διαθέτουν. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν άτομα από την ταταρική κοινότητα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θέλουν την προσάρτηση στη Ρωσία, καθώς έχουν πέσει θύματα βίαιων εκκαθαρίσεων από το σοβιετικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης έχει ανοίξει. Διαδηλωτές έχουν παραμείνει μόνο στην πλατεία Ανεξαρτησίας, το γνωστό Μαϊντάν, ενώ τα περισσότερα μπλόκα που βρίσκονται ακόμη εκεί αντιμετωπίζονται πλέον ως μνημεία. Χιλιάδες άτομα περνούν καθημερινά αφήνοντας λουλούδια στη μνήμη των περίπου εκατό ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί αλλά και σε άλλα σημεία του Κιέβου, κυρίως στις 19 και 20 Φεβρουαρίου. Η μεγάλη εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία θυμίζει περισσότερο προεκλογικό βήμα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, σημείο αισιοδοξίας αποτελεί η δημοσκοπική υποχώρηση του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, ο οποίος είχε λάβει ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις του Κιέβου και στα επεισόδια που ακολούθησαν. Τέλος, μεγάλο μέρος των κατοίκων του Κιέβου δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Κριμαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή