Γιανουκόβιτς: «Παραμένω ο νόμιμος πρόεδρος, θα επιστρέψω σύντομα στο Κίεβο»

Γιανουκόβιτς: «Παραμένω ο νόμιμος πρόεδρος, θα επιστρέψω σύντομα στο Κίεβο»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε σήμερα ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές διαταγές».

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στη ρωσική πόλη Ροστόφ, ο Γιανουκόβιτς επέμεινε στο επιχείρημά του ότι «εξτρεμιστές» έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Υποστήριξε πως οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου, θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο.

Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με θέμα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε πως «η Κριμαία αποσπάται» από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής των «νεοφασιστών» που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο, πριν διαβεβαιώσει πως η Ουκρανία θα ανασυνταχθεί και «θα ξαναβρεί την ενότητά της».

Ο ανατραπείς πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως μια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν παράνομη, διότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια σε «συμμορίτες».

Νέα εθνοφρουρά θα συγκροτήσει το Κίεβο

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεων υπό τον έκπτωτο προκάτοχό του σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά από το μηδέν.

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών σε σχέση με τους 200.000 ρώσους στρατιώτες και πλέον που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της.

Ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος προειδοποίησε κατά της πρόκλησης περαιτέρω δράσης από τη ρωσική πλευρά, επισήμανε ότι το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας αποφάσισε τη συγκρότηση Εθνικής Φρουράς χρησιμοποιώντας ως βάση τις υπάρχουσες δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος της θα είναι «να υπερασπίζεται τους πολίτες από τους εγκληματίες και από επιθέσεις στο εσωτερικό ή από το εξωτερικό».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει μερική κινητοποίηση εθελοντών που διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία.

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος την Πέμπτη μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σχετικά με την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τους αυτονομιστές: «Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε «διαφανείς» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση, στην οποία η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή