Νετανιάχου: «Καμία συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος»

Νετανιάχου: «Καμία συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν αυτοί δεν αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος» και δεν αποκηρύξουν «το δικαίωμα επιστροφής» των προσφύγων.

«Δεν θα παρουσιάσω μια συμφωνία (στους Ισραηλινούς) η οποία δεν θα περιλαμβάνει την αποκήρυξη του δικαιώματος επιστροφής (των παλαιστίνιων προσφύγων) και την αναγνώριση από τους Παλαιστίνιους του κράτους του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια μιας σύσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του Λικούντ, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

«Αυτοί είναι βασικοί όροι δίκαιοι και ζωτικής σημασίας κατά τη γνώμη του Ισραήλ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Με βάσει τις τελευταίες δηλώσεις των Παλαιστινίων, απομακρυνόμαστε από μια συμφωνία εξαιτίας τους (. . .). Οι Παλαιστίνιοι δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε μια δίκαιη και εφαρμόσιμη συμφωνία», κατήγγειλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά τη σύσκεψη του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φάταχ, του κινήματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο ενέκρινε δια βοής χθες το βράδυ την άρνησή του να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

Ο Αμπάς διαβεβαίωσε στην ομιλία του πως «στην ηλικία των 79 χρόνων, δεν θα υποχωρήσω στα δικαιώματα του λαού μου ούτε θα προδώσω την υπόθεσή του», καθώς ο παλαιστίνιος ηγέτης πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και να συναντηθεί στις 17 Μαρτίου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από μια ισραηλινή επίθεση στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πήγες.

Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «τρεις μαχητές των Ταξιαρχιών αλ Κουντς έπεσαν μάρτυρες από τον σιωνιστικό βομβαρδισμό την ώρα που αντιμετώπιζαν μια επέμβαση ανατολικά της Χαν Γιούνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή