ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Ρωσία έκλεψε την Κριμαία από την Ουκρανία

merkel-i-rosia-eklepse-tin-krimaia-apo-tin-oykrania-2011366

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κρίνει ότι η κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με "προσάρτηση" της χερσονήσου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή.

"Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση" είπε η καγκελάριος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) και η Ρωσία "έκλεψε" την Κριμαία από την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, που μετέφερε τις δηλώσεις αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μέρκελ τόνισε ότι "αυτό δεν πρέπει να περάσει".

Η καγκελάριος έχει δηλώσει από την Κυριακή ότι το δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι "παράνομο" και σήμερα επανέλαβε ότι θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση.

Ωστόσο, ταυτοχρόνως η Μέρκελ είπε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος με τη Μόσχα αλλά οι Ευρωπαίοι να θέσουν όρια στη Ρωσία, κυρίως μέσω των κυρώσεων που μπορούν να της επιβάλουν.

Οι αρχές της Κριμαίας έκαναν σήμερα άλλο ένα βήμα προς την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, υιοθετώντας μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε αμέσως "απολύτως νόμιμη".

Το δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, 16 Μαρτίου.