Ερευνα: Ρεκόρ κατανάλωσης για τους Γερμανούς

Ερευνα: Ρεκόρ κατανάλωσης για τους Γερμανούς

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ποσό-ρεκόρ του 1,6 τρισεκατομμυρίου ευρώ έφθασε η κατανάλωση στην Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis).

Το ποσό αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας, σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 2,5% από το 2012 και περίπου 30% από το 2000, ενώ εντάσσεται στην μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της κατανάλωσης στην χώρα, όπου συχνά λέγεται ότι η ανάπτυξη εμποδίζεται από την περιορισμένη κατανάλωση.

Σχεδόν το 25% του ποσού που ξόδεψε κάθε νοικοκυριό αφορά το κόστος διαμονής και τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κ.λπ., ενώ το 13% δαπανήθηκε σε μετακινήσεις, τρόφιμα και αναψυκτικά. Από την Στατιστική Υπηρεσία, η τάση ερμηνεύεται ως συνέπεια των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία αποθαρρύνουν τους Γερμανούς από την αποταμίευση. Τα χαμηλά επιτόκια ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα και την χρήση κατά 4% περισσότερο των πιστωτικών καρτών το 2013, με το 33% των νοικοκυριών να χρησιμοποιεί το «πλαστικό χρήμα» για τις μεγαλύτερες αγορές.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι Γερμανοί ξοδεύουν πλέον πιο πολλά χρήματα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες χώρες-εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η σχετική τάση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Γερμανία, έναντι αύξησης 0,7% στον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 8,2% και 4% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή