Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το τοπικό Κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής τάχθηκε χθες υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας από το Κίεβο. Η απόφαση ελήφθη με 78 ψήφους, σε σύνολο 81 παρόντων βουλευτών, ενώ 19 συνάδελφοί τους δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία. Από την πλευρά του, το ρωσικό Κοινοβούλιο ετοιμαζόταν να συζητήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της Κριμαίας με διαδικασίες «fast track», επιτείνοντας την αίσθηση πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Η απόφαση του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας επικαλείται το προηγούμενο της απόσχισης του Κοσόβου για να υποστηρίξει ότι «η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τμήμα ενός κράτους δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο ίδιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη» την ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κιέβου απείλησε ότι θα διαλύσει το Κοινοβούλιο της Κριμαίας εφόσον επιμείνει στην «παράνομη» απόφασή του.

Την απειλητική κλιμάκωση της έντασης αντανακλά η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, στο Κίεβο, να ιδρύσει νέο σώμα εθνοφρουράς, προκειμένου «να προστατεύσει τους πολίτες από εγκληματίες και από εξωτερική ή εσωτερική επίθεση». Με χθεσινό ψήφισμά του, το ουκρανικό Κοινοβούλιο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να λάβουν επειγόντως όλα τα αναγκαία διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα ώστε να τερματισθεί η (ρωσική) επίθεση και να περιφρουρηθούν η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας». Το εν λόγω ψήφισμα παραπέμπει στο λεγόμενο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το οποίο υπέγραψαν, το 1994, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία, ως εγγυήτριες δυνάμεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη «πολεμικά παιχνίδια» των Αμερικανών και συμμάχων τους στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Στην Πολωνία, άρχισαν χθες κοινά αεροπορικά γυμνάσια της χώρας και των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα πολεμικών αεροσκαφών F-16, ενώ αναμένεται η άφιξη αναγνωριστικών αεροπλάνων AWACS, τα οποία θα επιτηρούν τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σε απόσταση 350 χλμ. από τον ρωσικό στόλο της Σεβαστούπολης. Στις κινήσεις αυτές απάντησε η Ρωσία με την αιφνιδιαστική άσκηση περίπου 4.000 αλεξιπτωτιστών στο Ιβάνοβο, ανατολικά της Μόσχας.

Στο μεταξύ, ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εμφανίστηκε και πάλι στην πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, για να υποστηρίξει ότι παραμένει ο νόμιμος ηγέτης της χώρας και να καλέσει τον στρατό της χώρας του να μην πειθαρχήσει σε «εγκληματικές διαταγές» των «υπερεθνικιστών και νεοφασιστών» του Κιέβου. Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο Γιανουκόβιτς «δεν έχει πολιτικό μέλλον στην Ουκρανία», γεγονός όμως που δεν τον εμποδίζει να τον χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ουσιαστικά «κλέψει» τη χερσόνησο της Κριμαίας, δημιουργώντας μια κατάσταση «που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προσάρτηση».

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο απηύθυνε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει αισθητή αλλαγή της ρωσικής στάσης μέχρι το Σαββατοκύριακο, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης θα συζητήσουν τη Δευτέρα τη λήψη νέων μέτρων», δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μεταξύ των ομοεθνών του βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την εκ νέου ανάληψη της προεδρίας, το 2012, φθάνοντας το 69%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή