Τη βοήθεια της Ινδίας για τον εντοπισμό του Boeing ζήτησε η Μαλαισία

Τη βοήθεια της Ινδίας για τον εντοπισμό του Boeing ζήτησε η Μαλαισία

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν τη βοήθεια της Ινδίας στις έρευνες για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, καθώς η έρευνα επεκτείνεται δυτικά, στην περιοχή από την Κίνα στη Θάλασσα Ανταμάν και οι μέχρι σήμερα επιχειρήσεις δεν έχουν βοηθήσει τις αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ να εξηγήσουν τι συνέβη στο αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες.

"Μαλαισία και Ινδία είναι σε επαφή για το θέμα αυτό από χθες και διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι βοήθεια ζητείται και τι μπορεί να προσφέρει η Ινδία", δήλωσε εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποια περιοχή θα διεξάγει έρευνες η Ινδία, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική διοίκηση στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ του και το πολεμικό ναυτικό της περιπολεί στα Στενά της Μάλακα.

Παράλληλα στην Κουάλα Λουμπούρ ο Χιού Ντανλίβι, ο εμπορικός διευθυντής της Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρία "δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει" ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του πληρώματος του αεροσκάφους μπορεί να προκάλεσαν την εξαφάνισή του το Σάββατο. "Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάτι, ότι έγιναν κάποιες ενέργειες εντός του αεροσκάφους από το πλήρωμα που να προκάλεσαν την εξαφάνισή του", τόνισε.

Στη θάλασσα Ανταμάν επικεντρώνονται οι έρευνες

Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το Σάββατο επεκτάθηκαν σήμερα δυτικά, στη θάλασσα Ανταμάν, μακριά από το σχέδιο πτήσης του, χωρίς να αποκλείεται το αεροσκάφος να απέκλινε πολύ της πορείας του πριν εξαφανιστεί.

Η υπόθεση μιας απότομης αλλαγής πορείας, προς τα δυτικά, της πτήσης MH370 που είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, και η σύγχυση σε σχέση με το υποτιθέμενο ή πιθανό σημείο εξαφάνισής της, έπεισαν τις αρχές του Βιετνάμ να αναστείλουν την εναέρια έρευνα και να περιορίσουν τις θαλάσσιες έρευνές τους στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας διαβεβαίωσε ότι "δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήση, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ".

"Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν" σε παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Ναούντ.

Ωστόσο διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Berita Harian, που τον επικαλείτο, ότι το ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου, στη δυτική ακτή, και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας. Ο στρατηγός Ροντζαλί έκανε λόγο για "άρθρο εντελώς ανακριβές".

Οι αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ υποστηρίζουν ότι το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Μπόινγκ ανοικτά των ανατολικών ακτών της Μαλαϊκής χερσονήσου νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωσή του.

Η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας έκανε λόγο ήδη για πιθανή στροφή του αεροσκάφους, επικαλούμενη αναλύσεις από τα ραντάρ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει δημόσια τις αναλύσεις αυτές.

Παρότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ήδη σε ακτίνα 200 χλμ. γύρω από το σημείο όπου το κέντρο ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος, οι έρευνες επεκτάθηκαν με μεγάλη κλίμακα σήμερα.

Ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στο εξής περιλαμβάνουν τη θάλασσα Ανταμάν, που συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο της Σουμάτρας στην Ινδονησία και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Παράλληλα σήμερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ απηύθυνε έκκληση για υπομονή και προσευχή, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας να στηρίξουν την κυβέρνηση στην αποστολή της για τον εντοπισμό του αεροσκάφους σύντομα. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση από τον Αλλάχ με ηρεμία", τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη. "Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα μέσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, με αεροσκάφη και πλοία προηγμένης τεχνολογίας. Είμαι βέβαιος ότι θα το βρούμε. Το ερώτημα είναι πότε. Υπό την παρούσα κατάσταση πρέπει να έχουμε υπομονή και να προσευχόμαστε".

Η έρευνα συνεπώς μετατοπίζεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, με το Βιετνάμ από την πλευρά του να σταματά "προσωρινά" τις επιχειρήσεις από αέρος και να περιορίζει τις θαλάσσιες έρευνες "αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία".

"Την ημέρα που χάσαμε την επαφή με το αεροσκάφος, ενημερώσαμε τη Μαλαισία ότι παρατηρήσαμε πως το αεροσκάφος είχε κάνει στροφή προς τα δυτικά", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Φαμ Κιού Τιού. "Η Μαλαισία δεν απάντησε. Ζητήσαμε δύο φορές από τις αρχές της Μαλαισίας εξηγήσεις, αλλά αυτές ακόμη δεν μας έχουν απαντήσει".

Από την πλευρά της, η πολιτική αεροπορία της Κίνας θα προσθέσει δύο αεροπλάνα στην αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Παρόλα αυτά, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Μπόινγκ της Malaysia Airlines δεν ερευνούν χερσαίες, αλλά μόνο θαλάσσιες ζώνες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιν Γκανγκ έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή