Διπλωματικός «πυρετός» για την ένταση στην Κριμαία

Διπλωματικός «πυρετός» για την ένταση στην Κριμαία

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης για την αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της Κριμαίας, την ώρα που τόσο η G7, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασαν τις προειδοποιήσεις τους προς τη Μόσχα, για την στρατιωτική της επέμβαση στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντάς του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στην Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια "απαράδεκτη προσάρτηση."

«Ο πρόεδρος υπενθύμισε στον Πούτιν, ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες με αδιαφανή τρόπο, δεν έχει καμία νομική βάση», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε ανακοίνωσή τους μετά την τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η άσκοπη και επικίνδυνη κλιμάκωση» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Ολάντ συζήτησαν την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Πηγή του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας θα μεταβούν στις 18 Μαρτίου στη Μόσχα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, με τον Μουσταφά Τζεμίλε, ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, την κατάσταση στην περιοχή της χερσονήσου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πολλοί Τάταροι που ζουν στην Κριμαία σχεδιάζουν να μποϋκοτάρουν το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, με το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί εάν η Κριμαία θα αποσχιστεί από την Ουκρανία και θα προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Οι Τάταροι που αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού, όπως και άλλες εθνοτικές ομάδες στην Ουκρανία, αντιτίθενται σθεναρά στην απόσχιση της Κριμαίας από τον έλεγχο του Κιέβου και έχουν ενωθεί με τους ουρκανούς διαδηλωτές που ζητούν «εθνική ενότητα».

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Μουσταφά Τζεμίλε αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο την Παρασκευή

Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και πριν από το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα μου ζήτησε να φύγω αύριο το βράδυ (Πέμπτη) και να μεταβώ στο Λονδίνο για να συναντηθώ με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή και θα το κάνω», δήλωσε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η δουλειά μας είναι να τους παρουσιάσουμε μια σειρά από επιλογές που θεωρούμε σκόπιμες, προκειμένου να προσπαθήσουν να σεβαστούν το λαό της Ουκρανίας, το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Η συνάντηση αυτή των επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας θα είναι η τέταρτη αυτήν την εβδομάδα.

Επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στη Μόσχα την Τρίτη

Η επίσκεψη των γάλλων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις 18 Μαρτίου στη Μόσχα, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, θα πραγματοποιηθεί «με βάση τις προόδους στο ουκρανικό ζήτημα», ανέφερε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Θα πραγματοποιηθεί «αν από τη ρωσική πλευρά υπάρξουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη», διευκρίνισε ένας σύμβουλος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Λίγο νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, και Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, αναμένονται στη Μόσχα στις 18 Μαρτίου.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γαλλορωσικής Συνεργασίας για θέματα ασφαλείας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 και συνέρχεται κατά κανόνα μία φορά τον χρόνο, εναλλάξ στη Γαλλία και τη Ρωσία. Η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στη Γαλλία.

 

«Πιθανή η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-Ε.Ε.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να υπογράψει το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, κάτι που επιβεβαίωσε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Με την καγκελάριο Μέρκελ πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής η υπογραφή της συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαρσοβία.

«Αν δεν υπάρξουν τεχνικά εμπόδια, η υπογραφή αυτού του μέρους της συμφωνίας σύνδεσης θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις στη διάρκεια των επόμενων ημερών ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια «ομάδα επαφής» για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία.

«Σχεδόν μία εβδομάδα πριν είπαμε ότι αν δεν γίνει σε διάστημα λίγων ημερών, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου κυρώσεων», είπε η Μέρκελ. «Έχουν περάσει έξι ημέρες από τότε και πρέπει να παραδεχθούμε, αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής, ότι δεν έχουμε σημειώσει προόδους», πρόσθεσε η ίδια.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Δεν επιλύουμε τις συγκρούσεις στρατιωτικά», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή