Ισπανία: Συνελήφθη δήμαρχος από το Λίβανο που επιχείρησε να αγοράσει ήπαρ μετανάστη

Ισπανία: Συνελήφθη δήμαρχος από το Λίβανο που επιχείρησε να αγοράσει ήπαρ μετανάστη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας εύπορος δήμαρχος από το Λίβανο συνελήφθη στην Ισπανία, καθώς κατηγορείται ότι πρότεινε σε φτωχούς μετανάστες να τους πληρώσει το ποσό των 40.000 ευρώ για να αγοράσει από εκείνους ένα κομμάτι ήπατος καθώς είχε ανάγκη από μία μεταμόσχευση. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διακίνησης οργάνων σε αυτήν την χώρα που θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. «Είναι η πρώτη υπόθεση που έχουμε αναγνωρίσει» εξήγησε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ιχνάθιο Κοσίδο. Ο διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων της Ισπανίας, Ραφαέλ Ματεσάνθ, χαιρέτισε αυτήν την επιχείρηση κατά τη διακίνησης οργάνων. «Πρόκειται για έναν κίνδυνο, μια μάστιγα του 21ου αιώνα» δήλωσε ο ίδιος. «Καμία χώρα δεν προστατεύεται απόλυτα» και αυτή η υπόθεση δείχνει ότι πρέπει να «παραμένουμε σε συναγερμό», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές στον κόσμο όπου η διακίνηση οργάνων γίνεται «σχεδόν χωρίς καμία τιμωρία».

 Συνολικά 5 άνθρωποι συνελήφθησαν. Ο δήμαρχος, ηλικίας 61 ετών, συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Βαλένθια. και οι υπόλοιποι στο διάστημα των 15 ημερών που ακολούθησε. Τρεις εκ των συλληφθέντων είναι λιβανικής υπηκοότητας που κατοικούν στην Ισπανία και πρόκειται για πρόσωπα από το περιβάλλον του δημάρχου. Ο τέταρτος είναι ένας Παλαιστίνιος που επίσης ζει στην Ισπανία εδώ και 48 χρόνια, διευκρίνισε η επικεφαλής των ερευνών Εστέρ Μαλδονάδο. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, προσέθεσε η ίδια. Το εμπόριο οργάνων τιμωρείται στην Ισπανία με κάθειρξη 12 ετών. Η έρευνα είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου 2013, όταν μια μη κυβερνητική οργάνωση από τη Βαλένθια, στα ανατολικά της Ισπανίας, της οποίας η αστυνομία δεν αποκάλυψε το όνομα, και το έργο της επικεντρώνεται στην υποδοχή των μεταναστών, προειδοποίησε την αστυνομία.

Είχε μόλις λάβει τη μαρτυρία ενός Αλγερινού, ηλικίας 28 ετών, που τον είχαν προσεγγίσει για να πουλήσει ένα μέρος του ήπατός του για το ποσό των 40.000 ευρώ.

 Η αστυνομία αναγνώρισε δύο πρόσωπα που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες και επιχειρούσαν να εντοπίσουν τους ενδεχόμενους δωρητές, λαθρομετανάστες ή φτωχούς μετανάστες, προσφέροντάς τους έως 40.000 ευρώ. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση ενός τμήματος του ήπατος στον Λιβανέζο ασθενή που έπασχε από χρόνια ηπατική ανεπάρκεια και δε μπορούσε να υποβληθεί στην επέμβαση αυτή στην χώρα του. Ο Ρουμάνος υποψήφιος απορρίφθηκε. Εννέα πρόσωπα επιλέχθηκαν και στάλθηκαν να υποβληθούν σε εξετάσεις σε μια ιδιωτική κλινική της Βαλένθια. «Τους είπαν ότι είχαν έρθει ως τουρίστες υγείας για να υποβληθούν σε εξετάσεις ελέγχου» επιβεβαίωσε η Εστέρ Μαλδονάδο.

 Το λογαριασμό, ύψους 12.000 ευρώ συνολικά, τον πλήρωσε μια μυστηριώδης εταιρεία. «Πρόκειται για μια εμπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας» σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Ένας μόνο υποψήφιος βρέθηκε, ένας Ρουμάνος. Όμως το νοσοκομείο Clinic de Barcelone, ένα από τα τρία στην Ισπανία που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις των οποίων τα μοσχεύματα προέρχονται από δωρητές εν ζωή, απέρριψε την υποψηφιότητά του. «Το σύστημα λειτούργησε. Δεν αποδείχθηκε ισχυρή σχέση μεταξύ του δωρητή και του λήπτη» όπως προβλέπει ο νόμος στην Ισπανία, επιβεβαίωσε ο γιατρός Ματεσάνθ, εξηγώντας ότι Ρουμάνος υποψήφιος παρουσιάστηκε ως «φίλος μιας ανιψιάς» του ασθενούς. Στο τέλος, ο δήμαρχος από το Λίβανο υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τον Αύγουστο του 2013 χάρη στο γιο του που του πρόσφερε το μόσχευμα, προσέθεσε ο γιατρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή