Η ομάδα G7 προειδοποιεί τη Μόσχα

Η ομάδα G7 προειδοποιεί τη Μόσχα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεκαετία του 1970, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες της Δύσης σχημάτισαν την Ομάδα των Επτά, το λεγόμενο G7, ένα είδος οικονομικού «ενιαίου μετώπου» απέναντι στο σοβιετικό μπλοκ. Το 1998 ο Μπιλ Κλίντον άνοιξε τις πόρτες για την είσοδο και της Ρωσίας στη «λέσχη των ισχυρών», σε μια χειρονομία στήριξης της πορείας που είχε χαράξει ο τότε πρόεδρος της χώρας Μπόρις Γέλτσιν προς την οικονομία της αγοράς και τη συνεργασία με τη Δύση, μετατρέποντας το G7 σε… G8.

Από χθες, αυτός ο ασταθής γάμος συμφέροντος τείνει να δώσει τη θέση του σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο, με καταλύτη την κρίση στην Ουκρανία. Τον ντε φάκτο εξοστρακισμό της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ ήρθε να επισημοποιήσει η χθεσινή ανακοίνωση του άρτι ανασυσταθέντος G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς). Η ανακοίνωση καλεί το Κρεμλίνο «να σταματήσει όλες τις προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο στην Κριμαία», υπό την απειλή «περαιτέρω μέτρων».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η προσάρτηση της Κριμαίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή τάξη που προστατεύει την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών». Τονίζεται επίσης ότι το δημοψήφισμα που έχει αναγγελθεί για την επόμενη Κυριακή, με το ερώτημα της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία «δεν θα έχει οποιαδήποτε νομική βάση».

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι απελευθέρωσε «δοκιμαστικά» το 1% του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου, που διατηρούν οι ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κίνηση αυτή – που γίνεται για πρώτη φορά μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ- δεν σχετίζεται με την ουκρανική κρίση.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρούμπι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει απέναντι από τα ανατολικά σύνορα της χώρας του ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, «οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν στο Κίεβο μέσα σε τρεις ώρες».

Πάντως, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, κατέστησε σαφές, με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, καθώς κάτι τέτοιο θα άφηνε εκτεθειμένα τα ανατολικά σύνορα της χώρας, τα οποία δεν θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε». Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις, βρίσκονταν σε εξέλιξη ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή 4.000 αλεξιπτωτιστών, στη μεγαλύτερη άσκηση αυτού του είδους κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Την ένταση στην περιοχή αντικατοπτρίζουν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ηνωμένων Πολιτειών, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που άρχισαν χθες στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η αποστολή δύο αναγνωριστικών αεροπλάνων AWACS σε Πολωνία και Ρουμανία. Απαντώντας στις κινήσεις του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και σύμμαχος της Μόσχας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσε τη Ρωσία να αναπτύξει 12 έως 15 πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα του.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ταξίδευε στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε αναζήτηση οικονομικής και πολιτικής στήριξης.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. προσανατολίζεται να υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την ουκρανική κυβέρνηση, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά τη χθεσινή τους συνάντηση, στη Βαρσοβία.

Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων, οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ρωσίας και Δύσης παραμένουν ανοιχτοί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι θα αναχωρήσει, κατ’ εντολήν του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για το Λονδίνο, όπου πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα τους παρουσιάσουμε μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων, με κοινό παρονομαστή τον σεβασμό του ουκρανικού λαού, του διεθνούς δικαίου και των συμφερόντων όλων των πλευρών», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή