Επιτυχής ο αντιπερισπασμός του UMP

Επιτυχής ο αντιπερισπασμός του UMP

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αποτελεσματική αποδεικνύεται η εκστρατεία του κόμματος UMP, που επέτυχε να στρέψει την προσοχή από την ουσία της υπόθεσης παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του πρώην προέδρου Σαρκοζί.

Ο αντιπερισπασμός, όπως τον χαρακτήρισαν χθες βουλευτές της συμπολίτευσης, αποσκοπούσε στο να αποσπασθεί η προσοχή των ΜΜΕ από το ότι ο πρώην πρόεδρος διέθετε πληροφοριοδότη στο εσωτερικό του Ανώτατου Κυρωτικού Δικαστηρίου, για να εστιαστεί στον χειρισμό της ανάκρισης από τη Δικαιοσύνη και στο εάν γνώριζαν ή όχι για τις παρακολουθήσεις αυτές, τα μέλη της κυβέρνησης Ολάντ.

Οι αρχικές αποκαλύψεις αφορούσαν τις πιέσεις του Σαρκοζί για αστραπιαία προαγωγή του δικαστή Ζιμπέρ Αζιμπέρ –«πηγή» του πρώην προέδρου στο Κυρωτικό Δικαστήριο– έχοντας εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Μπετανκούρ, για παράνομη χρηματοδότηση του UMP.

Οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν, όμως, μέλη της κυβέρνησης, έδωσαν την ευκαιρία στα στελέχη του UMP να βγουν στην επίθεση, παρασύροντας και τα ΜΜΕ. Στόχος τους, για μία ακόμη φορά, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, την παραίτηση της οποίας ζήτησε χθες ο επικεφαλής του UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. Ο κ. Κοπέ βάσισε τη χθεσινή του επίθεση σε δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερό, ο οποίος –διαψεύδοντας την υπουργό Δικαιοσύνης– αποκάλυψε ότι γνώριζε εδώ και τρεις εβδομάδες για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του Σαρκοζί. Η κ. Τομπιρά είχε υποστηρίξει στην Εθνοσυνέλευση πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις παρακολουθήσεις μόλις την περασμένη εβδομάδα. Τις υποκλοπές είχε διατάξει ο εισαγγελέας, αρμόδιος για την έρευνα της υπόθεσης Μπετανκούρ.

Οι παρακολουθήσεις αυτές επιβεβαίωσαν επίσης πληροφορίες δημοσιογράφων, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία διετία, και ήθελαν τον Νικολά Σαρκοζί να έχει χρηματοδοτήσει εν μέρει την προεκλογική του εκστρατεία του 2007 με κεφάλαια του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά και του τότε προέδρου της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή