Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά να επιτραπεί ο προαυλισμός του Οτσαλάν

Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά να επιτραπεί ο προαυλισμός του Οτσαλάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επιτραπεί ο προαυλισμός του Οτσαλάν στις φυλακές Ιμραλί και η τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους του, ζητάει από την Τουρκία με έκθεσή της η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

Με έκθεση της για την Τουρκία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης η ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT) καλεί τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν να προαυλίζεται καθημερινά στις φυλακές Ιμραλί όπου κρατείται καί να του επιτραπεί να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τα μέλη της οικογένειας του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Οτσαλάν με την οικογένεια του θα πρέπει να επιτραπεί, ακόμη κι αν οι κλήσεις του παρακολουθούνται και διακόπτονται όποτε κρίνεται αναγκαίο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα η CPT επιθυμεί να λάβει επιβεβαίωση ότι όλοι οι κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν στη φυλακή Ιμραλί το 2009, επιτρέπεται να προαυλίζονται και να συμμετέχουν σε σωματικές ασκήσεις και συνιστά στις τουρκικές αρχές, ότι θα πρέπει να επιτραπεί και στον Οτσαλάν να συμμετέχει σε υπαίθριες ασκήσεις και να έχει επαφή με τους άλλους συγκρατούμενους του.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη μη αποδοχή αυτής της σύστασης, τονίζεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη σύστασή της ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι των ισοβιτών που κρατούνται στις φυλακές Ιμραλί και να τροποποιήσουν αναλόγως την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ακόμη η CPT καλεί τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές Ιμραλί είναι σε θέση, εφόσον το επιθυμούν, να δέχονται επισκέψεις από δικηγόρο.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας στην Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρείται πλήρως η αρχή του ιατρικού απορρήτου για τους κρατούμενους του Ιμραλί και ότι δεν θα έχει πρόσβαση σ' αυτό το μη ιατρικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή