Κλίμα «τρομοκρατίας» ενόψει εκλογών καταγγέλλει ο Ερντογάν

Κλίμα «τρομοκρατίας» ενόψει εκλογών καταγγέλλει ο Ερντογάν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο των επιχειρήσεων ότι "τρομοκρατούν το δρόμο" πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, την επομένη μιας ημέρας με διαδηλώσεις οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

"Επιχειρούν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα προκαλώντας και τρομοκρατώντας τον δρόμο", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Μερσίνα (νότια Τουρκία).

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, κατά την τελετή των εγκαινίων μιας γραμμής του μετρό στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να σπείρουν το χάος για να επηρεάσουν τις δημοτικές εκλογές. Οι διαδηλωτές κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι κατέστρεψαν χθες γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

"Υποτίθεται πως είσαστε δημοκράτες, υπέρ της ελευθερίας. Πρόκειται όμως για τσαρλατάνους, δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων.

"Λένε, ας προκαλέσουμε χάος και ίσως έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Όμως τα αδέλφια μου στην Άγκυρα και την Τουρκία θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση στις 30 Μαρτίου", στις τοπικές εκλογές, πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας "Ταγίπ, δολοφόνε" με την ευκαιρία της κηδείας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί από δακρυγόνο της αστυνομίας κατά τις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί για το σπίτι του και απεβίωσε την Τρίτη αφού έμεινε 269 ημέρες βυθισμένος σε κώμα.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες το απόγευμα ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επίσης στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαφορετικές απόψεις για τα χθεσινά γεγονότα υπογραμμίζουν την πολωμένη ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Ενώ ο Ερντογάν επιτέθηκε σε αντιδημοκρατικές δυνάμεις που "τρομοκρατούν το δρόμο", ο αρχηγός του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεώρησε τον πρωθυπουργό υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου.

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τον Μπερκίν Ελβάν "μάρτυρα της δημοκρατίας". "Καλώ όλους τους πολίτες μας, παρακαλώ μην απαντάτε σε προκλήσεις. Θα επιδιώξουμε τα δικαιώματά μας μέσω της δημοκρατικής οδού", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε την οικογένεια του Ελβάν.

Σε γραπτή δήλωσή του χθες, Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για "επικίνδυνη πρόκληση", λέγοντας πως ο πρωθυπουργός "σέρνει την Τουρκία σε μεγάλη αναταραχή και ατμόσφαιρα χάους διότι είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία του".

Μιλώντας στη "Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ" γι' αυτά τα σχόλια, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως έχει ακούσει φήμες ότι μια ψεύτικη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ερντογάν μπορεί να σκηνοθετηθεί με στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη προς το πρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή