Υπέρ της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Υπέρ της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε σήμερα υπέρ της άμεσης απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από την Κριμαία και χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα που διεξάγεται εκεί την Κυριακή με το ερώτημα εάν οι πολίτες επιθυμούν την ένταξη της περιοχής αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με το ψήφισμα της το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η Ολομέλεια του ΕΚ παροτρύνει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας, καταδικάζει την «επιθετική ενέργεια στην οποία προέβη η Ρωσία εισβάλλοντας στην Κριμαία» και υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Με το Ψήφισμα της η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση της Κριμαίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσία και προειδοποιεί ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή για το θέμα της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία στερείται νομιμοποίησης και είναι επίσης παράνομο με βάση με το ουκρανικό Σύνταγμα, αφού αυτό ορίζει η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μπορεί να διοργανώνει δημοψηφίσματα μόνο για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και όχι για την τροποποίηση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.

Παράλληλα με το Ψήφισμα απορρίπτεται, ως εντελώς αβάσιμος, ο δεδηλωμένος στόχος της Ρωσίας για προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού της Κριμαίας δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται, «ο πληθυσμός αυτός δεν έχει υποστεί ούτε υφίσταται οιασδήποτε μορφής διακρίσεις».

Τονίζουν, τέλος, ότι η κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κρατική Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αδιατάρακτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή