Ερευνες και στον Ινδικό Ωκεανό

Ερευνες και στον Ινδικό Ωκεανό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Οι αρχές της Μαλαισίας επέκτειναν την περιοχή ερευνών από αέρος και θαλάσσης για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 από Κουάλα Λουμπούρ σε Πεκίνο όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τώρα οι έρευνες επεκτάθηκαν δυτικά προς την Ινδία, καθώς διατυπώθηκε η υπόνοια ότι το αεροσκάφος πετούσε επί τέσσερις ή πέντε ώρες μετά το τελευταίο στίγμα του. Στην περίπτωση που επαληθευτεί αυτό το σενάριο η ανεύρεση του χαμένου Boeing B777-200ER καθίσταται άμεσα πολύ δυσχερέστερη, καθώς η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής μπορεί να εστιάστηκε σε εντελώς λανθασμένες συντεταγμένες. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό από πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη της έρευνας και οι δορυφόροι είχαν συλλάβει το ηλεκτρονικό σήμα του αγνοούμενου αεροσκάφους αρκετή ώρα αφού έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου.

Χθες, εξάλλου, αεροσκάφη απεστάλησαν να ερευνήσουν μία περιοχή ανοικτά του νοτιότερου άκρου του Βιετνάμ όπου κινεζικές δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε κινεζική κυβερνητική ιστοσελίδα, έδειχναν να επιπλέουν τρία μεγάλα αντικείμενα, πιθανώς συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους. Ωστόσο, ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσεΐν δήλωσε πως δεν εντοπίστηκε το παραμικρό στην περιοχή και αργότερα προσέθεσε ότι η κινεζική πρεσβεία ειδοποίησε την κυβέρνηση της Μαλαισίας ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν κατά λάθος και δεν απεικονίζουν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Οι αρχές της Μαλαισίας, εξάλλου, διέψευσαν ότι το αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines είχε αποστείλει τεχνικά στοιχεία στην επισκευαστική βάση των κινητήρων του πολλές ώρες αφού χάθηκε το στίγμα του από το ραντάρ του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι η τελευταία ομάδα τέτοιων στοιχείων μεταδόθηκε από το αεροσκάφος περίπου μισή ώρα από την απογείωση της πτήσης ΜΗ370 και δεν υποδείκνυαν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι γνώστης της έρευνας επισήμανε στους New York Times ότι οι κινητήρες των αεροσκαφών δεν μεταδίδουν τέτοια στοιχεία προς τις τεχνικές τους βάσεις παρά μόνο σε συγκεκριμένες φάσεις της πτήσης, στην απογείωση, την προσγείωση και πιθανώς όταν το αεροσκάφος προσεγγίσει το ύψος και την ταχύτητα που θα διατηρήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης. Πάντως ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι ούτε αυτό το ενδεχόμενο είναι δυνατόν να αποκλεισθεί.

Ομως πλέον η απογοήτευση για την αδυναμία εντοπισμού του αεροσκάφους και η σύγχυση που προκαλείται από τη δημοσιοποίηση αντιφατικών στοιχείων που συχνά διαψεύδονται έχουν δυναμιτίσει την αξιοπιστία των αρμόδιων φορέων της Μαλαισίας. Οπως επισημαίνει ο Ερνεστ Μπόουερ, ειδικός στη νοτιοανατολική Ασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών της Ουάσιγκτον, «οι Μαλαισιανοί αξίζουν τη σκληρή κριτική που δέχονται. Η διαχείριση της κρίσης υπήρξε άθλια». Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι θα ήθελε να δει καλύτερο συντονισμό των χωρών που μετέχουν στην προσπάθεια εντοπισμού του αεροπλάνου. «Οι οικογένειες των επιβατών και οι φίλοι φλέγονται από ανησυχία, όπως εξάλλου και η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ανησυχούν για την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης ΜΗ370. Οσο υπάρχει ακόμα και ένα ίχνος ελπίδας, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ψάχνουμε» τόνισε ο Λι Κετσιάνγκ.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Μαλαισίας ανταπαντούν ότι κάνουν ό,τι μπορούν σε μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πρωτόγνωρη κατάσταση.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου ABC, το αντιτορπιλικό USS Kidd πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί έρευνα για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, ενώ και ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε ότι μία νέα περιοχή έρευνας θα ανοίξει στον Ινδικό Ωκεανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή