Εκεχειρία Ισραηλινών και Ισλαμικής Τζιχάντ

Εκεχειρία Ισραηλινών και Ισλαμικής Τζιχάντ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Εκεχειρία συνήφθη χθες μεταξύ Ισραηλινών και της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ της Γάζας, μία ημέρα μετά την εκτόξευση ρουκετών προς το Νότιο Ισραήλ και αεροπορικών βομβαρδισμών παλαιστινιακών στόχων από ισραηλινά αεροσκάφη. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Γάζας, Αντάν Αμπού Αμρ, καμία από τις δύο πλευρές, ούτε οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ούτε το Ισραήλ, δεν επιθυμεί κλιμάκωση.

Το μπαράζ ρουκετών από την Ισλαμική Τζιχάντ ήταν το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2012, ενώ η πλειονότητα των ρουκετών έπεσε σε ακατοίκητες περιοχές. Παρομοίως, τα αντίποινα του Ισραήλ συνίσταντο σε βομβαρδισμούς οικημάτων που χρησιμοποιούσε η Ισλαμική Τζιχάντ, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί εν αναμονή αντιποίνων.

Την Τρίτη το Ισραήλ είχε σκοτώσει τρία μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν όλμους προς την κατεύθυνση Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τη Γάζα. Πολλοί θεωρούν ότι η ενέργεια της οργάνωσης είχε τη συγκατάθεση της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, καθώς τη θεώρησε ως τρόπο να τραβήξει την προσοχή στην απομόνωσή της. Μετά την επιστροφή των στρατηγών στην κυβέρνηση της Αιγύπτου και το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα, η Λωρίδα της Γάζας είναι πιο απομονωμένη από ποτέ.

«Δεν μας εξέπληξαν οι ρουκέτες, που ήταν αναμενόμενες, αλλά η έντασή τους», έγραψε ο αρμόδιος συντάκτης επί αμυντικών θεμάτων της ισραηλινής εφημερίδας «Γιεντιότ Αχρονότ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή