Ο Ρούντολφ Ες του Αουσβιτς και ο Ρούντολφ Ες των φυλακών Σπαντάου

Ο Ρούντολφ Ες του Αουσβιτς και ο Ρούντολφ Ες των φυλακών Σπαντάου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σάββατο, η στήλη δέχθηκε σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων (τα περισσότερα ειρωνικά έως και προσβλητικά) από αναγνώστες που έσπευδαν να διορθώσουν το «χονδροειδές» λάθος μου. Η αφορμή; Η αναφορά μου στο όνομα Ρούντολφ Ες.

Εγραφα για τον Ρούντολφ Ες, τον αξιωματικό των Ες Ες και διοικητή του στρατοπέδου του Αουσβιτς (προηγουμένως του Νταχάου και του Ζαξενχάουζεν), ο οποίος συνελήφθη με την κατάρρευση των ναζί από τους Συμμάχους, φυλακίστηκε, δικάστηκε και απαγχονίστηκε μέσα στο ίδιο το Αουσβιτς το 1947. Οι αναγνώστες που έσπευσαν να με διορθώσουν (πλην ενός, όλοι τους άκομψα, με μιαν ακλόνητη σιγουριά) αναφέρθηκαν στον Ρούντολφ Ες, τον υπ’ αρ. δύο αξιωματούχο στην ιεραρχία του Ναζιστικού Κόμματος, ο οποίος δικάστηκε στη Νυρεμβέργη, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και πέθανε (ή αυτοκτόνησε) το 1987 στις φυλακές Σπαντάου.

Λοιπόν, ο δεύτερος αυτός Ρούντολφ Ες γεννήθηκε το 1894 και απεβίωσε το 1987. Το όνομά του γράφεται Rudolf Hess. Ο Ρούντολφ Ες στον οποίο αναφερόμουν το περασμένο Σάββατο ήταν ο Rudolf Hoess (1901-1947) ή Hoss, με τα διαλυτικά πάνω από το όμικρον όμως, οπότε το όνομά του διαβάζεται «ε». Στη φωτογραφία που κοσμεί το σημερινό σημείωμα, μπορείτε να δείτε και το πρόσωπο του διαβόητου Ες Ες, σιδηροδέσμιου, αιχμαλώτου των Συμμάχων. Παρατηρήστε τον Αμερικανό λοχαγό στα αριστερά του (δεξιά για εμάς), με πόση αποστροφή τον κοιτάζει.

Ως γνωστόν, ο έτερος Ρούντολφ Ες δεν είχε –ή δεν πρόλαβε να έχει– σχέση με τα στρατόπεδα εξόντωσης. Πολύ νωρίς στον πόλεμο, το 1941, πήρε την πρωτοβουλία και αφού πέταξε ώς τη Βρετανία, πραγματοποίησε άλμα με αλεξίπτωτο πιστεύοντας πως θα μπορούσε να πείσει τους Βρετανούς να συνεργαστούν με τον Αδόλφο. Ο τελευταίος δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την κίνηση αυτή (που προκαλεί ακόμη πολλά ερωτήματα στους ιστορικούς), ενώ οι Βρετανοί τον φυλάκισαν αμέσως.

Μετά την άμεση αντίδραση των αναγνωστών, ανέτρεξα στα απομνημονεύματα του Ρούντολφ Ες του Αουσβιτς, που στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη. Πρόσεξα πως στο «αυτί» με το βιογραφικό του, οι εκδότες είχαν προσθέσει την εξής διευκρίνιση: «Να μη συγχέεται με τον άλλο Ρούντολφ Ες» κτλ., κτλ. Υποθέτω πως θα έπρεπε να έχω κάνει και εγώ κάτι ανάλογο το περασμένο Σάββατο. Ας είναι. Στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα (που έγινε επίσης σπουδαία ταινία) «Η επιλογή της Σόφι», του Ουίλιαμ Στάιρον, ο Ες του Αουσβιτς φιγουράρει ως μια άκρως νευρωτική, δυστυχισμένη φιγούρα. Αναζητήστε το βιβλίο από τις εκδόσεις Ποταμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή