ΚΟΣΜΟΣ

Αμεση επέμβαση ΟΗΕ ζητά ο ηγέτης των Τατάρων-Παρατηρητές σε Ουκρανία και Κριμαία

amesi-epemvasi-oie-zita-o-igetis-ton-tataron-paratirites-se-oykrania-kai-krimaia-2011960

Μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπτύχθηκε στην Ουκρανία για να ερευνήσει παραβιάσεις, περιλαμβανομένης και της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι, όπως δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του ΟΗΕ.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την κατάσταση στην Κριμαία, όπου μοιάζει να μην υπάρχει το κράτος του νόμου προς το παρόν, και άρα (σημειώνεται) μια δραστική επιδείνωση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αν και ο Σιμόνοβιτς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο έδαφος της Κριμαίας κατά την διάρκεια της εν εξελίξει αποστολής του είπε πως έλαβε αξιόπιστες μαρτυρίες για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανισμούς, συνεχή εμπόδια για τους δημοσιογράφους και εξαφανίσεις ακτιβιστών στη χερσόνησο.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ εντέλλονται επίσης να εξακριβώσουν τα γεγονότα σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένων δολοφονιών και βασανισμών.

Επέμβαση από τον ΟΗΕ ζητά ο ηγέτης των Τατάρων

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές πολλών χωρών της Συμμαχίας, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι επαρκείς οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Μόσχας για να την εξαναγκάσει να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας.

"Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων προορισμός των οποίων είναι να πληρώσει η Ρωσία βαρύ τίμημα εάν δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όμως τι θα συμβεί εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να πληρώσει αυτό το τίμημα και ταυτόχρονα να αρπάζει ένα μέρος των εδαφών μας;" είπε ο Τζεμίλεφ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου.

"Ναι, θα πληρώσουν το τίμημα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όμως τι θα γίνει μετά; Δεν έχουμε απάντηση", συνέχισε ο ιστορικός ηγέτης των Τατάρων, ο οποίος αντιτίθεται στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ο Τζεμίλεφ επανέλαβε την έκκλησή του για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος που οργανώνεται την Κυριακή από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντάς το "παράλογο και παράνομο" και εξήγησε ότι είπε στους συνομιλητές του στο ΝΑΤΟ ότι θα προτιμούσε "να δει κυανόκρανους του ΟΗΕ στο έδαφος της Κριμαίας". Σημείωσε όμως ότι είναι βέβαιο πως η Μόσχα δεν θα συμφωνούσε σε μια τέτοια πρόταση και θα ασκούσε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Μια απόφαση του ΝΑΤΟ για τη χρήση κάθε μέσου δεν απαιτεί απαραιτήτως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έγινε στο Κόσοβο. Γενικά, ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ το κάνουν (σ.σ. αναλαμβάνουν δράση) μόνο όταν υπάρχει σφαγή. Θα θέλαμε να συμβεί αυτό πριν αρχίσουν να μας σφάζουν", πρόσθεσε ο Τάταρος ηγέτης.
Όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο ΝΑΤΟ ο Τζεμίλεφ είπε ότι του τόνισαν πως "δεν συζητείται η χρήση ενόπλων δυνάμεων αλλά η επιβολή μιας σειράς μέτρων που θα στοιχίσουν ακριβά στη Ρωσία".